Foto: NTB scanpix

«Vi har savnet idretten, og idretten savner nå vårs»

Nå, mer enn noen gang tidligere, er det viktig at barn sosialiseres der de kan.

Allerede 15. juni åpnet store deler av all barne- og ungdomsidrett til og med 19 år på grupper under 20 personer. Fra 1. august, åpnet det også for konkurranser, cuper, stevner og seriespill for samme aldersgruppe, inkludert kontaktidretter. Det er en mulighet og tillit vi har fått, etter det gode dugnadsarbeidet vi har lagt bak oss over flere måneder, og må nok ta hensyn til i et par måneder til.

Idretten vil! er en langtidsplan norsk idretten skal jobbe for 2019-2023, med felles mål og strategier. Noe av det som blir nevnt her er «flere med – lenger», og her ligger vårt viktigste arbeid nå. Vi som er trenere, vi som har verv i styrene og vi som foreldre har nå et ansvar å legge til rette for at en trygg idrettsarena skal kunne starte opp igjen.

Vi i Porsgrunn idrettsråd er opptatt av at frafallet skal bli så lite som mulig ute i klubbene våre, og vi må derfor benytte oss av den muligheten og tilliten vi har fått til å kunne starte opp igjen. I årsmøtet idrettsrådet hadde i juni, ble det rapportert om en aktivitetsnedgang på 25 prosent i idrettslagene våre. Vi må få i gang den organiserte idretten, den vi kjente så godt før 12. mars. Vi må introdusere idretten igjen for barn og unge til og med 19 år, og skape en arena tilnærmet lik slik den var før 12. mars.

Definitivt er det smittevernregler som gjør at mange, inkludert meg selv, er skeptiske. Det må være hygienetiltak, redusert kontakt mellom personer, renhold og informasjonsplakater om gjeldene smitteverntiltak, det gjør det ikke alltid like lett. NIF har lagt ut en smittevernveileder på hjemmesiden sin (søk: NIF smittevernveileder), og du vil få opp liste med kriterier som må følges. De er gode, og ikke veldig vanskelige: hvor man nesten kunne tenke seg at flere av punktene burde man ha fulgt før 12. mars også. Vår viktigste oppgave er å følge kriteriene, skape et trygt og godt miljø og ønske alle barn og all ungdom tilbake til idretten!

Som vi har savnet så sårt.

Nå, mer enn noen gang tidligere, er det viktig at barn sosialiseres der de kan. Knytter bånd, og får tilbake den trygge hverdagen vi voksne har et ansvar for å skape. Tro meg, det er lov å være kritisk, men vi ville ikke fått denne tilliten dersom det skulle tilsies å være noe annet enn trygt.

Kjære idrettsvenner, vær trygg på at idrettslagene ivaretar deres barn og unge etter de smittevernreglene som er satt av myndighetene. Våre idrettslag har like lite interesse av at smittetilfeller oppstår som dere – da vi vet at nedstengingen kan komme raskt.

Og er du syk, hold deg hjemme.

Vi kommer langt med minst en meter avstand, tillit, god hånd- og hostehygiene og nødvendig opplæring og informasjon før vi nå starter opp igjen.

Vi har savnet idretten, og idretten savner nå vårs. Idrettens verdier må vi nå ta frem, leken er for alle, ambisiøse for idretts-Norge, ærlige mot hverandre og inkluderende for helsa.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Porsgrunn idrettsråd,

Kamilla M. Mogstad