NYTT FYLKE: Carl I. Hagen har marginal tilknytning til Oppland, men vil representere fylket på Stortinget. Foto: NTB scanpix

Vi må si nei til «politiske gjøkunger»

LEDER: Spiller det noen rolle hvor i landet stortingsrepresentantene velges inn fra?

Carl I. Hagen har hytte på Lesja, der hans kone kommer fra. Dette er, i all hovedsak, Hagens tilknytning til Oppland – som han stiller til valg for neste høst. «Fremskrittspartiets tradisjon i Oppland står for fall. Ved alle stortingsvalg siden 1989 har det stått en totning på topp. Slik blir det ikke neste år,» skriver tidligere politisk redaktør i GD, Hallvard Grotli, i et innlegg. Hagen ligger for øvrig an til å bli nummer tre på Oslo Frps liste. Blir han valgt inn begge steder, kan han velge hvem han vil representere.

En gjennomgang Klassekampen har gjort, viser at Miljøpartiet de Grønne «topper laget» med Oslo-baserte politikere på sju av 18 valglister. Det har skapt debatt i partiet, selv om toppkandidatene har sterk tilknytning til fylkene de stiller for, men som de nå ikke bor i.

Således var det «verre» at Knut Arild Hareide representerte Akershus på Stortinget. Det samme gjorde Abid Raja, som har bodd i Oslo i hele sitt liv. Dagfinn Høybråten satt to perioder for Rogaland. – Det er ingen ulempe for et fylke å ha partilederen på toppen av lista, sa daværende statsminister Kjell Magne Bondevik i 2004.

Det er imidlertid langt flere ulemper enn fordeler med en slik praksis – som må kunne sies å være et smutthull i lovverket. Hva om Jonas Gahr Støre, Erna Solberg, Trygve Slagsvold Vedum og Siv Jensen hadde vært toppkandidater i alle fylker? Hadde det vært en fordel?

For partilederne – eller den partiet ønsker å «sikre» er dette åpenbart en fordel; plassen på Stortinget blir sikret. For velgerne er historien helt annerledes, for hele poenget med valgordningen på Stortinget er at de ulike fylkene sikres representasjon. Det kreves, for eksempel, færre stemmer for å bli valgt inn som representant for Finnmark enn for Oslo. Samtidig må det åpenbart viktigste være slik at de som velges inn representerer noen, ikke at de blir valgt inn.

Så kan man selvsagt innvende at dette er opp til velgerne. Når Oppland Frp mønstrer Carl I. Hagen på topp, kan Frp-velgerne i Oppland la være å stemme Frp, i en slags protest. Slik er det imidlertid ikke i praksis, for vi stemmer ikke bare på personer – vi stemmer også på partier og regjeringsalternativer.

«Politiske gjøkunger» er tidligere Frp-topp Trond Birkedals karakteristikk av politikere som stiller til valg for fylker de ikke bor i. Det er en presis betegnelse. Vi må si nei til slike «triks».