Vi skal få verden til Skien for å feire Ibsen

Det er engasjerende og motiverende når innbyggere stresser politikere i vår egen lokale, nasjonale og internasjonale kulturskatt: Henrik Ibsen.

Vi skal ønske verden velkommen til Ibsenbyen Skien, i 2028, til regionen Vestfold og Telemark og til Norge. Vi vil bruke de kommende årene for å rigge byen og regionen for jubileet, men målet er at prosessen mot 2028 er starten på noe nytt. Noe som lever videre etter jubileet, en fornyelse av Ibsenformidlingen nasjonalt. Det være seg kulturell infrastruktur, kulturturisme, arbeidsmetodikk, samarbeid, formidlingsmetoder, digital interaksjon, nye opplevelser, forsterke kulturnæringene og fysiske installasjoner og bygg.

Mandag 7. september er stortingsbenkene invitert til en munter Ibsen-vandring om «Mysteriet Ibsen» og fortsetter i dialog på biblioteket i Skien. Der vil vi også teste ut vandringen gjennom vårt nye Ibsen formidlingssenter, via VR-briller.

2028 er helt essensielt, for å bevilge og etablere et Ibsenformidlingssenter i Skien. Formidlingssenter og folkebibliotek i ett. Helt integrert. Der Ibsens litteratur er omsatt til arkitektur. Ibsen er norsk, men diktningen tilhører alle.

Vår by skal være med på å legge til rette for 1.250 besøkende i et nytt ikonbygg hver eneste dag. Vi skal være med på å legge til rette for at det offentlige investerer hundrevis av millioner, og vi skal være med på Skiens viktigste kulturpolitikk de neste 100 årene.

Fordi mange elsker å dypdykke i Ibsens store verker. For en hel del andre, så kommer kultur og kunnskap til deg på andre måter. Som for eksempel Escape Room på Ibsen Venstøp, der man spiller seg gjennom Peer Gynts liv. Eller via kulturfestivaler for barn og unge, og en rekke andre kreative prosjekter i byen vår. Det er kun fantasien som potensielt kan sette en stopper.

Etter forslag fra Høyre, vedtok UKIFF (utvalg for kultur, idrett, friluft og frivillighet) enstemmig at vi i tiden fremover må prioritere, forsterke og samle vårt Ibsen-arbeid. Produksjoner og aktivitet må treffe både egne innbyggere, så vel som et nasjonalt og internasjonalt publikum.

Skien kommune vil raskt invitere inn til en felles oppstart for det langsiktige arbeidet, men vi er altså heldigvis allerede i full driv.

Igjen, takk! Stemmer som er utålmodige trengs det flere av!

SKAL FEIRES: Henrik Ibsens 200-årsjubileum skal feires i 2028, her fra en tidligere feiring av dikterens fødselsdag da Ida Stamland og Leif L. Jakobsen ble heist opp av brannvesenets stigebil sammen med ordfører Hedda Foss Five for å sette krona på Henrik Ibsen-statuen. Foto: Vendy Berg Hegle