Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Visst er det nok. Det var nok for lenge siden.

LEDER: «Jeg orker ikke mer. Virkelig. JEG ORKER IKKE MER! Nå er det faen meg nok. Hold kjeft!».

Slik lød det fra olje- og energiminister Tina Bru (H) i sosiale medier i helgen. Det rant rett og slett over for statsråden. Bakgrunnen er den absurd massive hetsen mot Oslos miljøbyråd, Lan Marie Berg (MDG). Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit hadde delt en rekke, konkrete eksempler på hvordan Berg omtales i sosiale medier.

For det er ikke måte på hva folk får seg til å si om henne. Det er grovt rasistisk. Hun blir omtalt som tilbakestående. Hun er angivelig landssviker og bør ryddes av banen. For eksempel ved hjelp av en galge. Til og med hennes to år gamle datter blir trukket inn i den enorme strømmen av hets. Til Aftenposten sier Berg at hun «relativt ofte» også utsettes for hets og sjikane ute i det offentlige rom.

«Hva er det som gjør at den snille tanten eller den velmenende bestefaren blir et troll bak tastaturet?» spør kommentator Tone Sofie Aglen i VG. Spørsmålet er godt, og det er alltid en fordel å vite hvorfor noe skjer.

Men: Dette er et problem som rammer mange. Slett ikke bare Berg, men hun har måttet tåle ekstra mye. Også politikere lokalt har fått føle på regelrette trusler, sjikane og trakassering. I slutten av april fortalte Odin Adelsten Aunan Bohmann (Ap) at en mann han hadde anmeldt for «et knippe smser der jeg ikke sto høyt i kurs», hadde mottatt sin dom på en lørdag. Meldingene var så drøye at de var straffbare. Natt til søndag var samme kar på ferde igjen, med nye meldinger.

Det er neppe grunn til å tro at tastaturkrigere i sosiale medier eller på meldinger til politikere lar seg bevege veldig av en lederartikkel i Varden. Men det er likevel vesentlig å påpeke følgende: Ja visst er det nok. Selvsagt er det nok. Det var nok for lenge siden.

Vi skal tåle friske debatter. Vi skal ha takhøyde. Vi skal ha ytringsfrihet i Norge. Den er hellig. Men vi må alle stå opp for debattklimaet. For hverandre. Vi kan ikke akseptere flodbølgen av ren, skjær faenskap. Jo, det er et lite mindretall som holder på slik. Men de er for mange. Vi kan bare ikke akseptere det lenger.

Dette er blitt et samfunnsproblem. Et uforståelig et. Som vi ikke trenger. Som går ut over andre. Fordi noen så totalt mangler folkeskikk. Det er opprørende.