annonse

Ynkelig av ordføreren om bompenger

NRK nyheter 15. september ga oss noe som lignet en absurd teaterforestilling.

  • Leserbrev

Senere, på Dagsrevyen samme kveld, opplevde vi hovedrolleinnehaver Robin Kåss, ordfører i Porsgrunn, i debatt med Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen. Her gjentok han sine nokså tullete påstander, om at det var Fremskrittspartiet som har skyld for at vi fikk «Bypakke Grenland fase 1». Han så faktisk sine velgere rett i øynene på beste sendetid, da han påsto at bystyret i Porsgrunn med hans eget parti, Arbeiderpartiet, i posisjon som største parti, ikke ønsket Bypakka.

Fra Porsgrunn kommunes hjemmeside: «Det ble ja fra bystyret også. Bystyret i Porsgrunn sa i ettermiddag ja til finansierings-ordningen som er foreslått i Bypakke Grenland. Vedtaket er i samsvar med anbefalingene til bypakkens styringsgruppe, justert etter felles formannskapsmøte i formiddag.»

Det skyldes ikke dumskap, han vet bedre, Robin Kåss. Han vet hvilke roller landets øverste styringsorganer har. Robin Kåss har selv vært en del av regjeringsapparatet, som statssekretær for flere statsråder.

Stortinget vedtar lover og bevilgninger. Regjeringen avgir innstilling i sakene til Stortinget og setter vedtak fattet av Stortinget ut i livet.

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen innstilte på at Stortinget skulle vedta Bypakke Grenland. Han hadde ikke noe valg. Det var et klart flertall for bypakka i kommunestyret i Siljan (hvor Frp ikke er representert) og i bystyrene både i Porsgrunn, og i Skien, hvor Frpss representanter stemte imot, sammen med 3 fra KrF og 6 fra Høyre.

Vi har ikke tradisjon for å gå imot demokratisk fattede vedtak i lavere politiske organer i Norge. Hadde Ketil Solvik Olsen gjort det, skulle vi fått høre at pipa til Kåss hadde fått en annen låt. Heldigvis er velgerne ikke på langt nær like dumme som Kåss tror.

Frp har tatt selvkritikk på partiets valgløfte om å fjerne bompengeinnkreving dersom de kom i regjering. Det var en underforstått betingelse at man har minst 51 prosent i Stortinget bak seg for å få et vedtak igjennom. Det er slikt man vet at velgerne forstår, og spesielt at Arbeiderpartiet forstår. Arbeiderpartiet later som de ikke forstår det.

Arbeiderpartiet er ett av de partiene som prinsipielt er for knallhard beskatning av folk, og som prinsipielt er for bompengefinansiering som kan brukes til alle mulige gode, mindre gode og dårlige formål. Arbeiderpartiet har stemt for bompengefinansiering og ran av bilførere i alle mulige sammenhenger.

Det blir ikke særlig etterrettelig av Porsgrunns ordfører Kåss å late som hans parti og hans kommune ikke var for Bypakke Grenland, selv om det nærmer seg et valg igjen. Arbeiderpartiet er for bompenger. Arbeiderpartiet har stått på for å få igjennom Bypakke Grenland. Arbeiderpartiets siste regjering under Jens Stoltenberg fikk vedtatt over 90 bompengefinansierte prosjekter omkring i det ganske land, før den gikk av i 2013. Likevel uttrykker Ap utålmodighet med at den nåværende regjeringen ikke får fjernet flere bomstasjoner Ap er for, fort nok. Snakk om dobbelkommunikasjon, dobbelmoral og dobbelt bokholderi.

Den sittende regjeringen har plikt til å gjennomføre disse prosjektene selv om Samferdselsmnisteren og hans parti er prinsipielt imot å finansiere veier med bompenger. De er vedtatt av Stortinget, Det vet Robin Kåss utmerket godt.

Et råd til ordfører Robin Kåss: Dersom du er for en kontroversiell sak, og dersom du og partikollegaene dine har stemt for og fått vedtaket igjennom: Vær i hvert fall så ærlig og rakrygget at du står for «din brøde», i stedet for å oppføre deg som en «ynkrygg» som prøver uberettiget å skyve ansvaret over på andre.

Mener du Ketil Solvik Olsen og FrP innførte «rushtidsavgift» i Grenland også? Mener du det?

Thor Arild Bolstad

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse