annonse

Unngå vannplaning

VANN I VEIBANEN
VANN I VEIBANEN: Dårlig mønsterdybde i dekkene gir stor risiko for vannplaning. (Foto: Jan Harry Svendsen / NTB)

Dekkprodusenten Nokian minner bilistene om å sjekke mønsterdybden nå som høsten setter inn etter en lang og tørr sommer.

  • NTB

– Dekk med lav mønsterdybde er en av de store sikkerhetsrisikoene i trafikken nå når høsten kommer. Med slitte dekk kollapser veigrepet helt i vått vær og utgjør en alvorlig trussel for trafikksikkerheten, sier Kjetil Røssel, produktsjef i Nokian Tyres.

Vannplaning oppstår når bildekkene mister kontakten med den våte veibanen. Dette skjer når det er mye vann på veien, og særlig hvis farten er for høy, da klarer ikke dekkmønsteret å få unna vannet.

Lovlig mønsterdybde er minimum 1,6 millimeter, men Nokian mener det er for lite.

– Omfattende testing viser at når mønsterdybden er mindre enn 3 millimeter, er dekkets kjøreegenskaper på våt vei betydelig svekket, og risikoen for vannplaning øker vesentlig, sier Røssel.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse