annonse

Verdens dyreste bil

TIDENES DYRESTE
TIDENES DYRESTE: Ingen biler har blitt solgt for en høyere sum på auksjon enn denne Ferrari 250 GTO fra 1962. (Foto: Auksjonshuset)
TREKLØVER
TREKLØVER: De tre mest kostbare bilene på auksjonen, i midten Ferrarien, til venstre en Aston Martin DP215 fra 1963 og til høyre en Ford GT40 fra 1966. (Foto: Auksjonshuset)

Aldri før ha noen gitt mer for en bil på auksjon.

  • Morten Abrahamsen / NTB

Nylig holdt auksjonshuset RM Sotheby's et arrangement under Monterey Car Week i USA der en helt spesiell Ferrari ble budt fram.

Det var en 1962-modell 250 GTO, én av de 36 som i sin tid ble laget, og med noe som er svært viktig for verdien: En suksessrik racinghistorie.

Bilen vant det nasjonale mesterskapet i Italia i 1962, med seier i ni av ti løp. Den vant også sin klasse i Targa Florio i 1963 og 1964.

Den hadde et prisestimat på «over 45 millioner dollar», tilsvarende 368 millioner kroner. Det skulle vise seg å stemme. Da hammeren falt for siste gang, var summen 48,4 millioner dollar, 402 millioner kroner. Tre budgivere skal ha bydd over hverandre i ti minutter før salget var klart.

Flere ekstreme salg

Det betyr at Ferrarien ble den desidert dyreste bilen som noensinne er solgt på auksjon.

Ifølge Top Classic Car Auctions var det en Ferrari 250 GTO fra samme år, 1962, som inntil dette var den som hadde oppnådd høyest pris. Den ble solgt for 312 millioner kroner i 2014 av auksjonshuset Bonhams.

TREKLØVER
TREKLØVER: De tre mest kostbare bilene på auksjonen, i midten Ferrarien, til venstre en Aston Martin DP215 fra 1963 og til høyre en Ford GT40 fra 1966. Foto: Auksjonshuset

I tillegg til rekordbilen var det flere andre biler som gikk for vanvittige summer.

– Tilstedeværelsen av en hvilken som helst av Ferrari 250 GTO, Aston Martin DP215 og Ford GT40 på et privat arrangement ville vært en begivenhet, men å ha alle sammen i Monterey denne helgen var intet mindre enn historisk, sier Kenneth Ahn, RM Sotheby’s president, i en pressemelding.

Den nevnte Aston Martin-modellen gikk for 179 millioner kroner, som gjør den til den ellevte dyreste auksjonsbilen gjennom tidene. Ford GT40en ble solgt for 81 millioner.

Totalt omsatte RM Sotheby's for drøyt 1,3 milliarder kroner over to dager i Monterey.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse