Polarboat er konkurs med over 16 millioner i gjeld. Her fra båtmessen Sjøen for alle på Lillestrøm.
Polarboat er konkurs med over 16 millioner i gjeld. Her fra båtmessen Sjøen for alle på Lillestrøm. Foto: Foto: TORE ØYVIND MOEN

Båtkonkurs på Herre

Båtprodusenten Polarboat har gått til bunns med over 16 millioner kroner i gjeld.

Selskapet Polarboat AS er konkurs.

Selskapet har salgskontorer, lager og verksted på Herre og har en historie som strekker seg tilbake til 1967.

Milliongjeld

Selskapets fritidsbåter som er rundt 20 fot lange, bygges i Polen før ettermontering av utstyr skjer på Herre.

Ifølge to rettskjennelser fra Nedre Telemark tingrett i dag, har Polarboat AS og eierselskapet Credo Holding AS samlet omtrent 16,2 millioner kroner i gjeld.

De få verdiene som er igjen i selskapet er verdsatt til i overkant av to millioner kroner, ifølge selskapets egen innberetning til domstolen.

Mange inkassosaker

Polarboats økonomiske situasjon har vært prekær en stund. Det er for tiden registrert 28 betalingsanmerkninger, hvorav 14 er inkassovarsler til Polarboat AS.

Blant kreditorene finner man Innovasjon Norge, Norsk Maritim Forlag, tele- og bredbåndselskap, IF Skadeforsikring, revisjonsselskapet Ernst & Young, Nordea og eiendomsselskapet Rom Eiendom.

Kravene beløper seg til 790.000 kroner. I tillegg kommer er det en opprettet en del frivillige pant i varelager, fordringer og utstyr på rundt 8,5 millioner kroner til banker og Innovasjon Norge.

Varden er også kjent med at partnere som har solgt båter for Polarboat AS, ikke har fått fullt oppgjør for salgsprovisjon.

Store underskudd

Polarboat har slitt i flere år og levert underskudd i millionklassen. Salget av antall båter har også gått ned i forhold til tidligere, noe som har vært typisk for hele båtbransjen i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regnskap for 2013 er ikke levert inn ennå, men 2012-tallene viser et salg på litt over seks millioner og over to millioner i underskudd.

Tidligere år har underskuddene vært enda større.

Polarboat var representert båtmessen Sjøen for alle tidligere i år, og har hatt flere salg i ettertid, men ikke nok til å gå i pluss. Mangel på kapital er årsaken til konkursen.

Bygges i Polen

Polarboats historie startet på 60-tallet. Båten har tatt vare på de beste egenskapene til tresnekkene, men ble bygget i glassfiber.

De første båtene ble laget ved Arendal. Siden ble produksjonen flyttet til både Grimstad og Skien. I 2010 ble selve båtproduksjonen flyttet til Polen.

I dag koster en ny båt med motor og en del utstyr mellom 300.000 og 500.000 kroner. For tiden ligger rundt tjue nye og brukte båter til salgs på nettstedet Finn.

Polarboat AS er eid av en mann fra Polen som har vært bosatt i Norge i flere år. Varden har forsøkt å nå ham på telefon uten å lykkes.