De 158 passasjerene som fredag kveld fløy fra Nice til Oslo, må i karantene fordi flyet ikke landet før midnatt. Frankrike er nå betegnet som et «rødt» land å besøke. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

158 passasjerer må i karantene etter at fly fra Frankrike ikke rakk karantenefristen

Et SAS-fly fra Nice i Frankrike rakk ikke å lande på norsk jord før midnatt natt til lørdag. Dermed må de 158 passasjerene nå i ti dagers karantene.

Det var lenge uklart om passasjerene må i karantene. Men pressevakt Elisabeth Johansen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til NRK at passasjerene må i karantene, og viser til at karantenekravet gjaldt «fra og med midnatt».

Frankrike ble «rødt» fra midnatt, og dermed må alle reisende derfra i karantene fra dette tidspunktet.

Ifølge Dagbladet klappet passasjerene om bord da det ble opplyst at flyet hadde landet klokka 0.00, noe som også er tiden som Avinor opererer med. Ifølge Flightradar24 landet dog flyet landet 0.01.

Pressevakt Tonje Sund i SAS opplyser at det offisielle landingstidspunktet for flyet er 0.00, men viser til helsemyndighetene når det gjelder hva det betyr for karantene og andre retningslinjer.

Les også
Økt pågang av korona-testing: Så mange har blitt testet denne uka

Fra og med midnatt

Overfor Dagbladet kunne pressekontaktene hos Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ikke komme med noe entydig svar på hvorvidt dette landingstidspunktet medfører at passasjerene må i karantene.

Helsedirektoratet sendte tidligere i uka ut en tekstmelding som lød som følger:

«Til deg som er på reise: Det er økende smitte i landet du er i. Dette vil kunne medføre 10 dagers reisekarantene for deg og ditt reisefølge f.o.m. kl. 00.00, natt til lørdag denne uka.»

Flere nye «røde» land

Fire nye regioner i Sverige er åpnet, men reisende fra Skåne og Kronoberg må igjen i karantene. Disse to regionene gikk altså fra grønt til rødt.

Les også
Smitte i fire reisefølger i Skien etter reise i «røde land»: – En negativ utvikling vi er urolige for
Les også
En person har fått påvist korona - første smittetilfelle i kommunen siden april