Etter å ha hørt vitnene i retten kom statsadvokat Håvard Kalvåg til at det ikke var bevist skyld.
Etter å ha hørt vitnene i retten kom statsadvokat Håvard Kalvåg til at det ikke var bevist skyld. Foto: LENA B. ARNEBERG

24-åring frikjent for voldtekt fordi kvinnen ikke sa klart «nei»

«Hun sa ikke klart nei», skriver dommerne. Men de tror på at kvinnen følte seg voldtatt.

En 24 år gammel mann fra Porsgrunn var tiltalt for å ha voldtatt en venninne. Ifølge tiltalen tok han tak rundt halsen hennes, dro henne i håret, slo henne i ansiktet og sa han ville drepe henne hvis han ikke fikk sex.

Men da rettssaken var over var både aktor, forsvarer og dommere enige om at han måtte frifinnes. Bare kvinnens advokat er uenig.

«Opplevde at hun ble voldtatt»

Tiltalen forteller altså om et grovt overgrep som skal ha skjedd hjemme hos 24-åringen. Men påtalemyndigheten har vært i tvil om bevisene holdt. Statsadvokatene i Telemark hadde først henlagt saken, men etter klage fra kvinnens advokat tok Riksadvokaten ut tiltale.

Rettssaken gikk for åpne dører i Nedre Telemark tingrett for noen dager siden. Den tiltalte 23-åringen nektet all skyld.

Dommerne skriver at de ikke er i tvil om at kvinnen «opplevde at hun ble voldtatt, og at hennes reaksjoner er preget av det.» Likevel mener de ikke at tiltalte kunne dømmes for det.

Forsvarer er Andreas Nyhaug sier 24-åringen fra Porsgrunn er ekstremt lettet over å bli frikjent.
Forsvarer er Andreas Nyhaug sier 24-åringen fra Porsgrunn er ekstremt lettet over å bli frikjent. Foto: Tore Øyvind Moen
Advokat Ole A. Rasmussen forteller at kvinnen synes det er tungt at tiltalte ikke ble dømt, selv om hun ble trodd.
Advokat Ole A. Rasmussen forteller at kvinnen synes det er tungt at tiltalte ikke ble dømt, selv om hun ble trodd.

I dommen står det at kvinnen «forklarte på ulike vis at hun ikke ville ha sex med ham, men hun er usikker på om han forsto det. Hun sa ikke klart «nei»». Retten er ikke i tvil om at tiltalte i løpet av den tiden de hadde sex, rent faktisk dro fornærmede i håret, slo henne i ansiktet og holdt henne rundt halsen. Fornærmede forklarte imidlertid at hun ikke var sikker på at tiltaltes voldelige adferd var for å tiltvinge seg samleie eller annen seksuell omgang.»

«Oppfattet tvetydig»

Videre i dommen står det at kvinnen har en diagnose som gjør at hun har vanskelig for å være tydelig på grensene sine.

«Hennes nåværende behandler, psykolog NN, opplyste i retten at fornærmede med sin diagnose i beste fall ville bli oppfattet tvetydig hvis hun ville motsette seg sex denne aktuelle natten,» skriver tingrettsdommer Vibeke Bull-Hansen.

Hun har avsagt dommen sammen med meddommerne Jostein Aarø og Anne Aarhus.

– Bevisene i det skriftlige materialet kan ofte virke annerledes enn det som kommer fram i retten. Flere forhold underveis gjorde at jeg ikke syntes jeg kunne bevise skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor la jeg til slutt ned påstand om frifinnelse, sier statsadvokat Håvard Kalvåg.

Tar det tungt

24-åringens forsvarer, Andreas Nyhaug, forteller at klienten regnet med å bli trodd, og er ekstremt lettet over at han ble frifunnet.

Kvinnen tar det derimot veldig tungt at mannen ikke får straff og heller ikke ble dømt til å betaler erstatning. Det forteller hennes bistandsadvokat, Ole A. Rasmussen.

– Retten har ikke vurdert spørsmålet om uaktsom voldtekt, til tross for at tiltalte var sterkt beruset, sier Rasmussen.