Mange av dem som ennå ikke er vaksinert, vil bli det de nærmeste ukene. Det er ikke slik at alle disse har nektet, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

500.000 voksne nordmenn er fortsatt uvaksinerte: – Hvis de ikke vil, så vil de ikke

FHI er ikke urolige selv om en halv million nordmenn ennå ikke har fått sine første vaksinedose. – Det blir færre etter hvert, sier Preben Aavitsland.

– Hvis folk har spørsmål, skal vi svare. Er det misforståelser, skal vi oppklare. Men hvis de ikke vil, så vil de ikke. Dette er et tilbud, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til NRK.

Selv om nesten en halv million voksne nordmenn ikke har tatt imot første vaksinedose, er ikke Aavitsland særlig bekymret. På NRK P2s nyhetsmorgen torsdag understreket han at Norge har en enestående god oppslutning om vaksineprogrammet.

– Vi har ikke noe register over dem som har takket nei til vaksinasjon. Mange av dem som ennå ikke er vaksinert, vil bli det de nærmeste ukene. Det er ikke slik at alle disse har nektet, sier Aavitsland torsdag kveld.

Tre prosent sier nei

Om lag tre prosent av den norske befolkningen sier de ikke vil ta vaksinen. Samtidig sier rundt tre prosent at de er usikre på om de vil ta vaksinen, ifølge meningsmålingene FHI gjør annenhver uke. Denne andelen har falt siden vaksineringen kom i gang.

Aavitsland legger til at gjenåpningsplanen må ta hensyn til smittesituasjonen.

– Vi er ikke helt i mål ennå. Gjenåpningen må ta hensyn til smittesituasjonen, særlig antallet nye innleggelser, skriver han.

Flest uvaksinerte i Troms og Finnmark og Rogaland

Trøndelag og Innlandet topper nå vaksinestatistikken. Her er henholdsvis 90,6 prosent og 90,5 prosent av befolkningen over 18 år vaksinert med minst én dose.

Den laveste andelen vaksinerte finner vi i Troms og Finnmark med 86,3 prosent og Rogaland der andelen er 87,4 prosent, viser vaksinetallene fra FHI torsdag.

I alt er det nå satt 6,75 millioner vaksinedoser (6.755.143) her i landet. Om lag 3,8 millioner nordmenn (3.837.341) har fått første dose og vel 2,9 millioner (2.917.802) er fullvaksinerte, viser FHIs tall fredag morgen.

(©NTB)