annonse

70 år i stortingssal og gymsal

TRAVLE ÅR: TRAVLE � R: Sju år etter at hun ble Stortingspensjonist er Ragnhild Barland fortsatt ivrig med i lokalpolitikken. I dag fyller hun 70. FOTO: TORE SVARVERUD (Foto: TORE SVARVERUD)

Ragnhild Barland var gymlæreren som gikk over i politikken. Hun var pioner i en kvinne-duo på listetoppen. Etter 70 år, av dem 12 på Stortinget, er hun fortsatt aktiv og engasjert.

  • Tore Svarverud

I dag fyller den meget aktive Stortings-pensjonisten 70 år. Det feirer hun med jenteselskap. Egentlig var det meningen å være bortreist med familien på dagen, men skoleruta førte til at familiefeiringen blir utsatt en uke. Den skjer på Rhodos i neste uke, med barn og barnebarn, i alt elleve personer. Dagens jubilant er født i Valebø i 1934, den gang en strømløs utkant i Holla kommune.
- Jeg husker ennå kveldene når vi kunne se over Norsjø til Ulefoss, hvor de hadde elektrisk lys. Det var en stor begivenhet når vi fikk strøm til grenda i 1944.
Ragnhild, da med navnet Dukane, var datter av læreren, og innflytter til Valebø. - Et trygt og godt sted å vokse opp, sier hun. Så ble det noen omflakkende år som endte på Statens Gymnastikkskole, øverste avdeling, det som nå er Norges idrettshøgskole. Der var hun ferdig i 1956, og så dukket en jobb som kroppsøvingslærer ved den gamle latinskolen i Skien opp.

Idrett og kvinnesak

Egentlig var planen å utvide lærerutdanningen med flere fag, men det ble hjem, barn og gym i stedet. I årenes løp ble arbeidsplassen Skien videregående og jobben inspektør. I motsetning til mange andre gymlærere drev Ragnhild Barland aldri idrett ut over mosjonistnivå. Men hun ble aktiv som leder i Gjerpen Idrettsforening, blant annet med håndball, i en periode da klubben bygde seg sterkt opp. I tre år var hun formann der.
- Jeg har alltid vært sosialdemokrat. Men jeg ble 40 år før jeg ble politisk aktiv.
Da gikk det til gjengjeld raskt. Skien Ap trengte dyktige kvinner, og i kvinneåret 1975 kom hun inn i bystyret, og så var det i gang. I tre år var hun formann i Skien Ap.
- I 1983 gjorde vi noe helt nytt. Vi stilte med to damer på topp, Einfrid Halvorsen som ordførerkandidat og jeg som vara. Det var veldig mange skeptikere i partiet. Men vi gjorde et brakvalg! Reaksjonene fra hele landet etter det valget er noe av det Ragnhild Barland husker med størst glede fra sin politiske karriere.

Fengsel og flyplass

I 1985 kom debuten i rikspolitikken. Overgangen fra bystyret var stor. Hennes første spørsmål i Spørretimen gjaldt Skien fengsel, en sak hun siden har fulgt helt til den var løst. Avtalen med Hydro om arbeidsplasser på Rjukan var en annen stor sak som Telemarksbenken og industriminister Finn Kristensen var sammen om, og hun er ikke i tvil om tolkningen: Så lenge de henter ut kraft, har de også forpliktelser til å skaffe arbeidsplasser.
Høyskole- og samferdselssaker var andre områder hun fulgte, men hun fikk erfare at politisk arbeid er langsiktig. Man må få med partiet sitt, og ingen vedtak er noe verd før pengene er bevilget.
Ny hovedflyplass ble en vond sak som splittet Ap dypt. Etter at det først ble flertall for Hurum, svingte Ap partipisken. Hun er ikke helt ferdig med saken ennå. - OK, det ble en fin flyplass. Men den ligger på feil sted!
Etter 12 år ble hun pensjonist. - Det var greit. Men jeg synes synd på dem som blir skiftet ut etter en periode. Det er for kort tid til å komme skikkelig inn i ting. Hva gjelder nominasjonsstriden i Telemark Ap nøyer hun seg med å slutte seg til Skien Aps ønske om Terje Aasland på en av de tre første plassene.
Hun var litt redd for å bli "til overs" når hun kom hjem, men har fått erfare at det var ubegrunnet. Hennes arbeidslyst og erfaring var etterspurt, både av partiet og av kommunen. Det er kort sagt full fart fremdeles.


(Arkivartikkel fra 29.09.2004)
Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.