PÅ LEIR I AGDER: Nærmiljøsentrene i Grenland arranger senere i juni tre ferieleirer for barnefamilier ved Vegårtun leirsted i Vegårshei. Familier med dårlig økonomi kan søke om å få pengestøtte. Foto: Sigmund Lindtveit, Vegårtun

Barnefamilier som sliter økonomisk kan få gratis ferie her i sommer

Mange barnefamilier står uten ferietilbud denne sommeren. Det vil nærmiljøsentre i Grenland gjøre noe med.

Under navnet «Skolefri» vil nærmiljøsentre i Grenland denne sommeren arrangere tre hytteleirer ved Vegårtun i Agder.

– Det er topp om sommeren å få reise på leir, men så ble alle sommerleirer avlyst. Samtidig har vi gjennom matutdelingen vår kommet i kontakt med mange familier som har store økonomiske utfordringer. Vi har også kommet i kontakt med helt nye mennesker, sier Gisle Lunde som er leder av Gulset Nærmiljøsenter.

Derfor kom ideen om å leie Vegårtun i Vegårshei kommune. De har blant annet åtte leiligheter, noe som gjør det mulig for barnefamilier å reise på leir sammen og bo sammen.

FOR FAMILIER: Vegårtun leirsted i Vegårshei har åtte leiligheter som egne seg spesielt godt til barnefamilier. Foto: Sigmund Lindtveit, Vegårtun

Økonomisk støtte

Tilbudet får støtte fra Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir). Gjensidigestiftelsen og «Der du bor – Telemark». Leirene er et tilbud til barnefamilier i Skien, Porsgrunn, Drangedal, Siljan og Nome.

«Skolefri»-leirene er åpen for alle barnefamilier som ønsker det, uavhengig av økonomi. De som ikke har penger nok selv, kan få tilskudd fra kommunen sin eller Fritidsfondet til «Der du bor» som er et nettverk av frivilligsentraler.

Det er ekstra mange barnefamilier som har en anstrengt økonomi i år, blant annet som følge av koronaepidemien:

– Vi møter for eksempel familier der far har blitt permittert og mor har mistet jobben. Man har kanskje ikke den ekstrajobben man hadde før. I tillegg har ungene vært lenge hjemme. sier Lunde.

– Det er mye vanlige folk som nå har utfordringer og det er vanskelig å takle for mange.

SKOLEFRI: Gjennom «Skolefri»-tilbudet kan barnefamilier ønske seg et ferieopphold i tre, fem eller syv dager. Foto: Sigmund Lindtveit, Vegårtun

Få sommerleirer i år

Solfrid Tveit og hennes gutter i seks og åtte år, er blant familiene som alt har meldt seg på «Skolefri»-leiroppholdet.

– Det er veldig få leire som det blir noe av i år, så vi har lurt veldig på hva vi skal gjøre i sommer. Og dette er et tilbud jeg tror mange vil ønske å benytte seg av når de får vite om det, sier Tveit.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun trekker fram at disse leirene arrangeres tidlig på sommeren, så det passer godt for dem som har tidlig ferie.

– Vegårtun er også et flott sted som jeg har vært før og jeg har gode minner derfra.

Tveit trekker fram at «Skolefri»-leirene kan gi hjelp til gjennomføring for dem som trenger det – ikke bare økonomisk, men også med muligheter til transport til og fra. Hun legger også vekt på at dette er et tilbud som kan være med på å integrere innvandrere.

– Nå, i koronatiden, er det også enda viktigere å stille opp for hverandre. Så, dette er en god anledning til å bli kjent med andre personer og andre kulturer, sier Tveit.

Starter 22. juni

Den første «Skolefri»-leiren går fra 22. til 24. juni, neste leir er fra 24. til 26. juni og den siste leiren holdes fra 26. til 28. juni. Det er mulig å være med på flere av leirene. Man sier ved fra påmelding om man helst vil ha tre, fem eller sju dager, så vil arrangørene se hva det er mulig å få til ut fra hvor mange påmeldinger som kommer.

– Når folk har fått badet, solt seg og blitt kjent med hverandre og samtidig får oppleve et leirbål den andre kvelden – ja, da tror jeg det blir høydepunktet for mange denne sommeren, sier Gisle Lunde fra Gulset Nærmiljøsenter.

Leirene arrangeres av Gulset, Herøya, Klyve og Siljan nærmiljøsentre. For å få vite mer, kan du kontakte disse samt nærmiljøsentrene i Nome og Drangedal. Påmeldingsfrist er innen 15. juni.