Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Ali Zare / NTB

Bekreftet: Alle i risikogruppe får tredje vaksinedose

Personer med alvorlig svekket immunforsvar får tilbud om en tredje dose mRNA-vaksine mot covid-19. Det har regjeringen bestemt.

Bakgrunnen er at de har økt risiko for å bli alvorlig syke av covid-19, og lavere effekt av vaksinen, enn friske personer, skriver Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

– Tilbudet vil tre i kraft så snart det er praktisk mulig, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Samtidig oppfordrer han alle som ennå ikke har takket ja til vaksine, til å ta både dose 1 og dose 2.

– Når vi andre takker ja til vaksine, er vi med å beskytte dem som har svekket immunforsvar, påpeker Høie.

Utgjør inntil 200.000 personer

Personer med alvorlig svekket immunforsvar er blant annet pasienter med immunsviktsykdommer, organtransplanterte, kreftpasienter med pågående eller nylig avsluttet kreftbehandling, og pasienter med autoimmune sykdommer som står på immundempende behandling.

Et grovt anslag er at disse pasientgruppene samlet utgjør inntil 200.000 personer i Norge, ifølge departementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beslutningen er i tråd med Folkehelseinstituttets (FHI) anbefaling. De anbefaler foreløpig ikke gjentatt vaksinasjon av andre grupper, slik som eksempelvis den eldste delen av befolkningen.

Ikke behov for oppfriskingsdoser

– Det er foreløpig ikke behov for oppfriskingsdoser til fullvaksinerte i den generelle befolkningen i Norge, heller ikke blant eldre. Dette kan endre seg og er noe FHI følger med på, sier Høie.

Samtidig anbefaler helsemyndighetene i Danmark mandag at en tredje dose skal tilbys til personer med svært nedsatt immunforsvar, og regner med at det vil gjelde 50.000 personer, skriver det danske nyhetsbyrået Ritzau.