Olaug Bollestad overtok som barne- og familieminister etter Kjell Ingolf Ropstad mandag. Hun blir sittende inntil den nye regjeringen tar over. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bollestad overtok for Ropstad uten seremoni

Det var ingen nøkkeloverrekkelse eller møte på slottsplassen da Olaug Bollestad (KrF) overtok som barne- og familieminister etter Kjell Ingolf Ropstad mandag.

Regjeringen møttes mandag klokken 11 til ekstraordinært statsråd for å legge fram Ropstads avskjedssøknad.

I en kort, offisiell melding fra statsråd kunngjorde regjeringen følgende:

«Statsråd Kjell Ingolf Ropstad gis avskjed i nåde. Statsråd Olaug Vervik Bollestad overtar styret av Barne- og familiedepartementet, i tillegg til ansvaret hun i dag har for Landbruks- og matdepartementet.»

Melby var stedfortreder

Det var kunnskapsminister Guri Melby (V) som la fram avskjedssøknaden for kong Harald. Hun er stedfortredende statsminister for Erna Solberg (H), som i helgen reiste til New York for å delta på FNs hovedforsamling som starter mandag.

Ropstad ankom Slottet i 11-tiden for å delta på sitt siste statsråd. Møtet var over etter få minutter, og regjeringsmedlemmene kunne så forlate slottsplassen i sine svarte statsrådsbiler.

Ingen seremoni

Vanligvis blir en ny statsråd presentert til pressen og frammøtte på slottsplassen etter statsråd, og det er gjerne en seanse med nøkkeloverrekkelse og taler i departementet etterpå. Men dette statsrådsbyttet ble gjennomført uten disse seremoniene.

Ropstad kunngjorde lørdag ettermiddag at han trekker seg som både barne- og familieminister og KrF-leder etter avsløringen om at han hadde gått aktivt inn for å betale mindre skatt i forbindelse med pendlerboligen i Oslo.

Ropstad vil sitte som leder i KrF fram til fredag når han vil fratre vervet i forbindelse med et landsstyremøte. Fra samme tidspunkt vil nestleder Olaug Bollestad tre inn som fungerende partileder.

Les også
Nå må kritikken rettes mot systemet som har gjort dette mulig
Les også
Han ba Ropstad trekke seg. Dette sier skiensmannen nå