Camilla (30) fra Skien ble dømt til 7.000 kr i bot for å røyke på flyet.
Camilla (30) fra Skien ble dømt til 7.000 kr i bot for å røyke på flyet. Foto: BEGGE FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK

Camilla (30) fikk bot for å røyke på fly – velger heller fengsel enn å betale

Camilla (30) fyrte opp en røyk på flyet fra Tromsø. Nå er hun dømt til 7.000 kroner i bot eller 24 dagers fengsel. Hun foretrekker fengsel.

Camilla gjemte seg ikke bort på toalettet for å smugrøyke. I sterkt beruset tilstand ga hun blaffen i reglene og lot det stå til. Hun fyrte opp en røyk mens hun satt i setet sitt på Norwegians fly fra Tromsø til Oslo.

Det er jo slett ikke lov på fly i Norge, så kabinpersonalet skrev en rapport som ble levert til politiet.

Betaler ikke 15.000

Politiet ga skienskvinnen en bot på 15.000 kroner. Det nektet Camilla å betale, så hun møtte isteden i Nedre Telemark tingrett tirsdag.

– Jeg betaler ikke 15.000 kroner for én sigarett. Det blir for dumt i min verden, sa hun da hun møtte dommer Knut Kolloen i rettssal 3 i tinghuset.

Hun forklarte at hun ikke husket at hun hadde røyket om bord i flyet, men hun tvilte ikke på kabinpersonalet. Politiet har hun derimot ingen tillit til.

– Hvis jeg skal betale 15.000 i bot blir jeg hjemløs, sa kvinnen som titulerer seg selv som arbeidssøker. Hun forteller at hun har mer enn nok med å betjene gjelda hun har.

Halverte bota

I utgangspunktet fikk hun en bot på 15.000 kroner. Etter at hun hadde forklart dommeren om sin dårlige økonomi, satte han ned bota til 7.000. Men Camilla nekter å betale det også. Hun anket dommen på stedet. Nå sendes saken til Agder lagmannsrett.

– Jeg kunne strukket meg til 1000 kroner. Ikke mer, sier hun.

Dommen fra tingretten sier «7.000 kroner eller subsidiært 24 dager fengsel». Det vil si at hun må i fengsel hvis hun ikke betaler bota. Men det skjer bare hvis det er umulig å inndrive pengene.

– Jeg tar gjerne en ferie i fengsel, men å betale 7000 kroner går ikke, sier hun til Varden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tingrettsdommer Knut Kolloen skriver i dommen at det nesten ikke finnes rettspraksis på området – det har altså knapt skjedd at noen er blitt dømt ved en norsk domstol for røyking på fly.

Lo da hun så bota

Dommeren mener at et riktig nivå på bota ville vært 12.000, men valgte å sette den ned til 7000 på grunn av Camillas dårlige økonomi.

Dersom Agder lagmannsrett avviser Camillas anke, vil dommen fra tingretten bli stående. Namsmannen vil prøve å innkreve de 7000 kronene. Hvis ikke det går kan hun måtte sone fengselsstraff for den ulovlige røyken.

– Jeg gleder med i så fall til å fortelle de andre innsatte hva jeg soner for, sier Camilla som forteller at hun lo når hun så hvor stor bot hun fikk for å tenn opp én røyk.

Forstår sikkerheten

Dommen hun har anket handler om brudd på luftfartslovens paragraf 6-3: «Passasjerer plikter å rette seg etter de anvisninger for god skikk og orden ombord som gis av fartøysjefen, den ansvarlige i kabinen eller andre besetningsmedlemmer som fartøysjefen bemyndiger. Passasjerer må ikke opptre slik at sikkerheten til fartøy, besetning eller andre passasjerer settes i fare.»

– Jeg skjønner at dette kan ha noe med sikkerheten å gjøre, men 15.000 og 7.000 kroner er likevel altfor drøyt, sier Camilla.