Fyrstikken var plassert helt oppe i hjørnet av døra, og falt ned da huseieren åpnet døra søndag.
Fyrstikken var plassert helt oppe i hjørnet av døra, og falt ned da huseieren åpnet døra søndag. Foto: Privat

Da ekteparet kom hjem fra hyttetur fant de denne fyrstikken i dørsprekken: – Veldig ubehagelig

Politiet advarer mot en mulig innbruddsbande, etter at det ble funnet små pinner som var plassert i dørsprekker på flere hus i et nabolag på Øvre Bjørntvedt i Porsgrunn søndag kveld. En av huseierne sier til Varden at han synes det er ubehagelig.

– Det var i det vi skulle åpne døra at vi oppdaget det. Plutselig datt det en liten pinne, en halv fyrstikk, ned på bakken. Vi skjøntekjapt at noen hadde lagt den der, sier porsgrunnsmannen.

Sammen med kona bestemte han seg for å sjekke om det var gjort noe lignende hos naboene.

– Det viste seg kjapt at det var lagt pinner på toppen av dørene til flere av naboene. Felles for alle stedene, var at dette var hus hvor folk har vært bortreist i helgen. Vi snakket med naboer som har vært hjemme, og ingen av dem hadde funnet noen pinner eller merket noen som hadde lusket rundt i nabolaget, sier huseieren.

Les også: Denne lappen i dørsprekken varsler at de skal tømme huset ditt

– Ikke ukjent for politiet

De bestemte seg for å kontakte politiet om hendelsen.

– Framgangsmåten med å legge ting i dørsprekker er ikke helt ukjent for oss, selv om vi ikke skal ha hatt noen episoder nylig. Det har tidligere blitt brukt for å markere hus som er «trygge» å gjøre innbrudd i. Det handler om at tyvene bruker metoden for å sjekke pom folk er bortreiste over et lengre tidsrom. Hvis pinnen fortsatt ligger der, når de returnere etter noen dager, så slår de til, sier oppdragsleder for Telemark i Sør-Øst politidistrikt, Heidi Scizly, til Varden søndag kveld.

I 2015 og 2016 omtalte Varden den såkalte «lappebanden», som viste seg å være kriminelle fra Øst-Europa som på en lignende måte la små, hvite lapper i dørprekkene. Senest i mai i fjor ble det rapportert om et lignende tilfelle i Portør i Kragerø.

Les også: Politiet advarte mot at «lappebanden» kunne være på ferde igjen

Politiet tar umiddelbart grep.

– Vi kommer til å ha patruljer på vakt i området i natt, sier Scizly.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbake på Øvre Bjørntvedt er huseieren opptatt av å advare andre huseiere.

– Det kan ha skjedd flere steder, så jeg ønsker egentlig bare å advare andre. Både min kone og jeg synes det er ubehagelig at slik kan skje, sier han.

Ber folk sjekke dørene

Politiet ber folk som har vært bortreist i helgen, om å sjekke sine dører.

– Ja, det er ikke usannsynlig at det kan ha blitt lagt slike pinner/kvister flere steder, så vi ber folk være på vakt. Og kontakt oss gjerne om man ser noen mistenkelige personer som oppholder seg i nabolag, sier Scizly.