17. juni: Helse- og omsorgsminister Bent Høie minner folk om å holde «meteren» under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Sommerferien tar de aller fleste i hjemlandet, selv om det er mulig å reise til andre europeiske land der smittesituasjonen er akseptabel. Foto: Terje Pedersen / NTB

Da koronaen kom til Norge - dette har skjedd i løpet av et helt år med pandemi

Fredag 26. februar er det ett år siden det første kjente koronatilfellet ble påvist i Norge. Slik har viruset og tiltakene for å stoppe det preget landet.

Det første kjente smittetilfellet i Norge var en kvinne i Tromsø som hadde vært i et av utbruddsområdene i Kina. Kvinnen ble satt i hjemmeisolasjon. Den første koronasmittede personen fikk mye oppmerksomhet, men det er ikke kjent at hun smittet noen videre.

* 27. februar 2020: Det blir påvist koronavirus hos nye tre nordmenn. To er bosatt i Oslo og har tilknytning til utbruddet i Italia, mens en som er bosatt i Bærum, har tilknytning til utbruddet i Iran. I dagene som følger stiger tallet på smittede.

26. februar: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) møter pressen etter at det ble påvist covid-19 i Norge for første gang. Det første registrerte smittetilfellet er en kvinne i Tromsø som hadde vært på reise i Kina. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Mars 2020

* 3. mars: FHI melder at svært mange smittetilfeller gjelder nordmenn som har vært på skiferie i Østerrike og Nord-Italia i vinterferien, og den første koronasmittede personen blir innlagt på sykehus.

* 5. mars: Oslo kommune bestemmer at Holmenkollen skifestival skal stenges for publikum. Det er ventet 30.000 tilskuere til arrangementet, og mange dukker opp til tross for at det ikke er åpent for tilskuere.

* 12. mars: Det første registrerte koronadødsfallet i Norge, og regjeringen innfører de mest inngripende tiltakene i fredstid: Alle skoler, barnehager, universiteter og høyskoler blir stengt. Frisører, hudpleiere, treningssentre, svømmehaller o.l. må lukke dørene. Senere må også fysioterapeuter, kiropraktorer, psykologer, optikere og lignende helsevirksomheter stenge. Alle fritidsreiser frarådes

* 13. mars: Regjeringen legger fram sin første økonomiske krisepakke. Gjennom pandemien skal det bli flere slike krisepakker.

– Norges Bank kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent. Senere kutter de den til 0 prosent.

– Nordmenn hamstrer dopapir, pasta og hermetikk i matbutikkene.

7. mars: Til tross for tilskuernekt under Holmenkollen skifestival, tar en god del folk turen opp i Holmenkollen for å se på skirenn. Foto: Vidar Ruud / NTB

* 13.–23. mars: En rekke kommuner, særlig i Nord-Norge, innfører egne karanteneregler for folk som har vært sørpå eller i andre kommuner enn sin egen.

* 14.–16. mars: Ingen utlendinger slipper inn i landet uten kritisk grunn. Passasjertrafikken til og fra Norge stanses ved alle flyplasser og havner i Norge med noen unntak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 15. mars: Kong Harald kaller situasjonen uvirkelig, fremmed og skremmende i en TV-sendt tale til folket. Kongeparet er satt i karantene etter et statsbesøk til Jordan.

* 19. mars: Regjeringen forbyr opphold på hytte utenfor egen hjemkommune, noe som skaper sterke reaksjoner. Forbudet oppheves 20. april.

* 21. mars: Stortinget vedtar en ny krisefullmaktslov som skal gjelde i én måned i første omgang.

11. mars: Fly fra Bergamo lander på Torp. Her følges passasjerer inn til terminalen av kommuneoverlegen i Sandefjord, Ole Henrik Augestad. Foto: Trond Reidar Teigen/ NTB

* 23. mars: Mange blir permittert som følge av nedstengingen. 291.000 personer er registrert som helt ledige hos Nav. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken og er det høyeste ledighetstallet siden 1930-tallet, ifølge NHO.

* 24. mars: Tiltakene for å stoppe koronaviruset forlenges til 13. april, og reglene skjerpes: Folk må holde to meters avstand innendørs og ikke være mer enn fem personer sammen utendørs. Regjeringen endrer også strategi og går inn for å «slå ned» viruset.

* 25. mars: Alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige eksamener i videregående skole blir avlyst. Senere blir også muntlige eksamener i videregående skole avlyst.

12. mars: Her orienterer statsminister Erna Solberg (H) om at regjeringen har bestemt seg for å stenge Norge ned. Til venstre for statsministeren står helseminister Bent Høie (H), og helsedirektør Bjørn Guldvog, og FHI-direktør Camilla Stoltenberg er også til stede. Foto: Lise Åserud / NTB

April 2020

* 1. april: 325 koronapasienter er innlagt på norske sykehus. Det er det høyeste tallet gjennom pandemien. En måned senere, 1. mai, er det 82 koronapasienter på sykehusene.

* 6. april: Tall fra Folkehelseinstituttet tyder på at reproduksjonstallet, hvor mange som smittes videre, er på vei ned. Helseminister Bent Høie (H) mener dette betyr at Norge begynner å få kontroll.

* 8. april: Det er registrert over 100 koronadødsfall i Norge.

* 9.–13. april: Påsken blir av den stille sorten. Hytteforbudet gjør at det blir hjemmepåske for mange, og påskegudstjenestene må strømmes på nett. Det arrangeres drive-in-kino, drive-in-konserter og -gudstjenester. Det er køer ved gjenvinningsstasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

16. april: Folkehelseinstituttet lanserer smittesporingsappen Smittestopp. Den blir senere tatt ned etter kritikk fra Datatilsynet og relansert i desember.

* 20. april: Norske barnehager åpner igjen etter å ha vært koronastengt i fem uker. Også fysioterapeuter, psykologer og tannleger får gjenoppta virksomheten.

* 27. april: Skolene åpner for elever fra 1. til 4. trinn, mens videregående skoler åpner for yrkesfagelever. Fagskoler, høyskoler og universiteter åpner delvis.

– Frisører og andre tjenester med én til én-kontakt, som hudpleiere, massasje og kroppspleie og tatovering, får åpne.

* 30. april: Regjeringen foreslår midlertidige endringer i skattesystemet for olje- og gassnæringen. I tillegg foreslår regjeringen en grønn omstillingspakke.

– Avstandsregelen endres fra to til én meter.

12. mars: Tomt for dopapir og tørkepapir på Rema 1000 på Bekkestua i Bærum. Mange hamstrer mat i forbindelse med at Norge stenger ned. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Mai 2020

* 7. mai: En ny kjøreplan for gjenåpningen av Norge blir lansert, og det lettes på restriksjoner for arrangementer, karantenetid reduseres fra 14 til 10 døgn, anbefaling om hjemmekontor nedjusteres.

* 12. mai: Revidert nasjonalbudsjett. Det blir et historisk krisebudsjett hvor regjeringen foreslår å bruke 420 milliarder kroner fra oljefondet for å demme opp for koronakrisen – 174,4 milliarder kroner mer enn i 2019.

– Grunnskoler og videregående skoler gjenåpnes for alle trinn i løpet av uke 20.

* 15. mai: Besteforeldre kan igjen møte barnebarna sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* 17. mai: 17. mai-feiring med avlyste barnetog. I stedet kjører kongefamilien i åpen bil gjennom Oslos gater, det er båtkortesjer over hele landet og felles synging av nasjonalsangen.

* 27. mai: Endringene i helselovgivningen oppheves, og de fleste pasientrettighetene gjeninnføres, og besøksforbudet på sykehjem og sykehus oppheves.

17. mai: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit forlater Slottsplassen i A1 og A5 under 17. mai-feiringen. Nasjonaldagen feires på en ny og annerledes måte på grunn av koronaviruset. Foto: Lise Åserud / NTB
13. mars: Anders Åkerstrøm, som jobber med shipping, holder kontakt med kunder fra sitt hjemmekontor i hagen, mens døtrene Ida og Maja hopper på trampolinen. Mange ansatte i Norge jobber hjemmefra på grunn av virusutbruddet, og barn er hjemme på grunn av stengte barnehager og skoler. Foto: Heiko Junge / NTB

Juni 2020

* 1. juni: Fornøyelsesparker og serveringssteder uten matservering får åpne. Det samme gjelder organisert svømming, og det åpnes for tilnærmet normal treningsaktivitet for barn og unge opp til 19 år.

– Svalbard åpnes for turister.

* 15. juni: Arrangementer med inntil 200 deltakere tillates, og universiteter, høyskoler, fagskoler, treningssentre og svømmehaller åpner igjen. .

– Nordmenn kan reise på ferie til alle land i Norden, med unntak av Sverige der kun Gotland åpnes. Gotland stenges igjen 25. juni.

* 16. juni: Seriespill i toppfotballen blir tillatt.

* 29. juni–5. juli: Uke 27 ble den første uken uten koronadødsfall siden 12. mars.

6. juni: En pasient blir undersøkt av sykepleier Mona Grindahl på Sykehuset Østfold Kalnes. Pasienten har mulige symptomer på covid-19 og skal testes. Helt siden pandemien kom til Norge har sykehuset vært i alarmberedskap. Nå er det få pasienter med koronasmitte på sykehuset. Foto: Tore Meek / NTB
16. mars: Toll og politi passer på grensen til Sverige ved Svinesund. Som et ledd i å begrense koronasmitten er det innført skjerpet personkontroll ved grensen. Foto: Vidar Ruud / NTB

Juli 2020

* 15. juli: Nordmenn kan reise til Europa uten karanteneplikt dersom smittesituasjonen tillater det. Det innføres et fargekart over hvilke land dette gjelder. Innreiserestriksjonene for innbyggere i EØS- og Schengen-området oppheves også.

* 23–27. og 31. juli: Det er innlagt tre koronapasienter på norske sykehus, det laveste tallet siden starten av pandemien i Norge.

* 26. juli: Et smitteutbrudd i Moss er under oppseiling. Smitten spores til et bryllupsselskap. De neste dagene får i alt 26 personer påvist smitte.

* 31. juli: Fire besetningsmedlemmer på Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen legges inn på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø med koronasmitte. Alle ansatte og passasjerer må i ti dagers karantene, og etter noen dager er 69 kommuner berørt av utbruddet. Hurtigruten vedgår svikt i håndteringen, og politiet starter etterforskning.

17. mars: Folketomme gater i Stavanger på grunn av koronaviruset. Folk jobber fra hjemmekontor for å unngå smittefare.Foto: Carina Johansen / NTB
11. august: Fadderuken i Bergen er i gang. Mange studenter samler seg i Nygårdsparken der kommunen var til stede med sin koronapatrulje. Joakim Teigland fra Høgskulen på Vestlandet benytter anledningen og tester seg hos medisinstudent Johannes Kaasa Andersen. Foto: Eivind Senneset / NTB
17. august: Nye førsteklassinger hilser med føttene på rektor Espen Patsis-Torgersen på Lakkegata skole i Oslo første skoledag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

August 2020

7. august: Alle planlagte grep for gjenåpningen av samfunnet settes på vent etter økte smittetall. Det blir forbudt å servere alkohol i hele landet etter midnatt fra og med natt til søndag 9. august.

* 9. august: Indre Østfold kommune forbyr alle sosiale sammenkomster etter en rekke smittetilfeller.

* 9.– 13. august: Fadderarrangementer for nye studenter blir avlyst flere steder i landet.

11. juni: Naboer til Bislett stadion heier på Karsten Warholm og har hengt opp en plakat med teksten «Warholm – We love you!» under Impossible Games 2020 på Bislett. Foto: Heiko Junge / NTB

* 10. august: Nye testkriterier for covid-19 – ikke lenger nødvendig med legevurdering for å få test.

* 12. august: En rekke land blir røde på UDs smittekart.

* 14. august: I Oslo og Indre Østfold anbefales det for første gang munnbind på kollektivreiser når det er umulig å holde én meters avstand.

* 21. august: Oslo forbyr samlinger med mer enn ti personer i private hjem. Dette skjer etter at det er registrert over 300 smittede i hovedstaden på en uke – mer enn 100 flere enn uka før.

* 22. september: Det blir kjent at nesten alle deltakerne på en busstur for pensjonister har testet positivt for korona. Reisefølget var innom seks overnattingssteder på turen, og flere smittetilfeller langs ruten knyttes etter hvert til bussen.

25. mars: Begravelse i Grefsen kirke i koronatider. De frammøtte og familie sitter med god avstand til hverandre.Foto: Vidar Ruud / NTB

Oktober 2020

* 1. oktober: Statsminister Erna Solberg (H) sier at tiden med nye, inngripende nasjonale koronatiltak er forbi. I stedet skal smitten heretter bekjempes lokalt.

* 23. oktober: Sykehuset i Hammerfest innfører innleggelsesstopp etter at det er registrert 29 smittetilfeller på sykehuset.

7. oktober: Statsminister Erna Solberg (H) med munnbind i Stortinget i forbindelse med framleggelsen av statsbudsjettet for 2021. «Erna ser deg», står det på munnbindet. Foto: Terje Pedersen / NTB

* 26. oktober: Regjeringen strammer inn de nasjonale koronatiltakene. I private hjem bør man ikke ha mer enn fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmene, og utenlandske arbeidstakere fra røde land får ikke lenger unntak fra karanteneplikten.

* 28. oktober: Smitten stiger. Ifølge FHIs ukerapport har det den siste uka vært en økning i antall smittetilfeller på 79 prosent fra uka før. Totalt er det registrert 1.686 smittetilfeller i uke 43. I ukene etter stiger smitten ytterligere – til 3.079, 3.891 og 4.080 smittetilfeller.

1. april: Hiphopgruppa Klovner i kamp synger for 200 biler under Norges første drive-in-konsert på en parkeringsplass i Lillestrøm. Koronakrisen sørger for at Artist-Norge stadig finner på nye kreative metoder for å holde konserter. Foto: Heiko Junge / NTB
9. november: Helse- og omsorgsminister Bent Høie advarer mot en mulig smitteeksplosjon på en av regjeringens koronapressekonferanser. Foto: Terje Bendiksby / NTB

November 2020

* 4. november: Regjeringen anbefaler at alle holder seg mest mulig hjemme og begrenser sosial kontakt. Det innføres nasjonal skjenkestopp ved midnatt. Folk bes om å unngå unødvendige innenlandsreiser. Det blir enda strengere regler for folk som kommer fra «røde land».

* 5. november: For å begrense importsmitte innfører regjeringen en ordning med karantenehotell.

* 9. november: Det innføres full skjenkestopp i Oslo. Denne gjelder fortsatt i februar 2021.

* 27. november: For første gang siden april øker antallet arbeidssøkere hos Nav igjen.

* 28. november: Smittetallene synker noe igjen i uke 47 etter flere uker med stigning.

9. april: Alle skiheisene i Hemsedal står. I bakken hvor det under normale omstendigheter ville ha vært et yrende liv, er det nå helt stille på grunn av nedstengingen av Norge. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
20. april: Nina Sørøy tar mot Josephine Steele når Årstad Brannstasjon barnehage åpner igjen etter å ha vært stengt siden 13. mars på grunn av koronavirussituasjonen i Norge. Foto: Marit Hommedal / NTB
27. april: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) blir klippet av frisør Morten Johansen som første kunde i salongen etter koronastengingen av frisørsalongene. Foto: Terje Pedersen / NTB

Desember 2020

* 4. desember: Regjeringen legger fram sin vaksineplan. Eldre, risikogrupper og helsepersonell skal prioriteres. Ingen kommuner skal prioriteres foran andre.

* 7. desember: Flere kommuner varsler at de vil tillate hjemmeskole i uka før jul for å unngå at elever og ansatte må sitte i karantene i jula.

* 10. desember: Regjeringen kommer med nasjonale råd for jula. Rådene går blant annet ut på at man kan ha opp mot ti gjester to ganger.

– Nobels fredspris deles ut digitalt.

10. desember: Nobelprisutdelingen blir annerledes. Nobelkomitéleder Berit Reiss-Andersen holder en kort tale på Nobelinstituttet, som en del av den digitale prisoverrekkelsen til årets fredsprisvinner Verdens matvareprogram og organisasjonens administrerende direktør David Beasley i Roma. Foto: Heiko Junge / NTB

* 20. desember: Etter at det blir påvist en mer smittsom virusmutasjon i Storbritannia ber helseminister Bent Høie (H) alle som har vært i landet de siste 14 dagene, teste seg.

* 21. desember: Koronavaksinen til Pfizer/Biontech blir godkjent for bruk i EU og Norge.

– Direktefly fra Storbritannia stanses. Dette blir videreført til 2. januar.

15. desember: Mange med munnbind på julemarkedet i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB

* 27. desember: Svein Andersen (67) blir den første som får koronavaksine i Norge. Det er landets sykehjemsbeboere som får de aller første vaksinedosene.

3. juni: Sykepleier Marthe Hansen jobber på akuttmottaket på Bærum sykehus på Gjettum. Merket i pannen er etter smittevernutstyret de ansatte ved sykehuset må gå med for å behandle koronapasienter. Sykehuset går nå mot en normalsituasjon etter å ha vært i høy koronaberedskap de siste månedene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
3. juni: Paramedic Ørjan Kittilsen vasker ambulansen med sprit etter å ha levert en pasient på Sykehuset Østfold Kalnes. Han og kollegene bruker mye tid på å ikle seg beskyttelsesutstyr og desinfisering i forbindelse med pasienthåndtering når det er mistanke om smitte. Foto: Tore Meek / NTB
27. november: Behandling av pasienter med covid-19 på intensivavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet. Søstrene Inika og June Flaa behandler en av de fire pasientene som er innlagt på avdelingen. Foto: Jil Yngland / NTB

Januar 2021

* 1.–2. januar: Alle som reiser inn til Norge, må registrere personopplysningene i en smitteverndatabase, og det innføres plikt til å teste seg for covid-19 for innreisende til Norge.

* 3. januar: Regjeringen ber Norges befolkning bli med på et nytt krafttak for å hindre en ny smittebølge. Det innføres nasjonal skjenkestopp, studenter bes vente med å reise tilbake til studiested etter juleferien, det blir innført rødt nivå på ungdomsskoler og videregående skoler, og folk bes vente 14 dager med å ha gjester.

* 6. januar: Nasjonal smitterekord. 930 smittetilfeller registrert på ett døgn.

– EU-kommisjonen godkjenner Moderna-vaksinen for bruk i EU og Norge.

26. desember: Direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, under en pressebrifing i Oslo i forbindelse med at 9.750 doser av Pfizer/Biontech-vaksinen kommer til Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB

* 8. januar: Regjeringen sender et forslag om å kunne innføre portforbud på høring. Dette forslaget blir senere lagt bort.

* 13. januar: Norge passerer 500 koronadødsfall.

* 18. januar: Regjeringen letter noe på smitteverntiltakene og fjerner blant annet rådet om å unngå å ta imot gjester hjemme og letter på tiltakene i skolene.

* 19. januar: Opposisjonen krever styrket innsats mot importsmitte og legger fram en liste med ni tiltak. De overkjører også regjeringen og sier nei til nasjonal skjenkestopp.

* 22. januar: Det blir oppdaget et utbrudd med den muterte, britiske virusvarianten på et sykehjem i Nordre Follo. Kommunen stenges ned, innbyggerne bes holde seg hjemme.

27. desember: Sykepleier Maria Golding vaksinerer Svein Andersen (67) mot koronaviruset. Beboeren på Ellingsrudhjemmet i Oslo var den første i Norge som fikk vaksinen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

23. januar: Karantenereglene skjerpes, og kravet om negativ test ved ankomst til Norge endres fra 72 timer før ankomst til 24 timer. Flere unntak fra karantenereglene fjernes.

* 23.–24. januar: Det innføres strenge tiltak i nærkommunene i Oslo-regionen, med rødt nivå på skoler, stengte kjøpesentre, butikker og Vinmonopol. Totalt er 1,5 millioner innbyggere på det sentrale Østlandet rammet av nedstengingen.

* 25. januar: Sverige innfører innreiseforbud fra Norge.

* 29. januar: Norge stenger i praksis grensen. Innreise blir bare tillatt for personer med nødvendig formål, noe som betyr at arbeidsinnvandrere ikke kan komme de neste ukene.

– EMA anbefaler at AstraZeneca-vaksinen blir godkjent for EU og Norge.

* 30. januar: Regjeringen innfører lettelser i tiltakene i kommunene rundt Nordre Follo og innfører et ringsystem for kommunene som har strengere tiltak etter mutasjonsutbruddet.

* 31. januar: Virusmutasjonen blir påvist i Halden, Sarpsborg og Moss. Disse kommunene og Våler får de samme strenge koronatiltakene som i Nordre Follo.

3. januar 2021: Ny nedstenging etter kraftig smitteøkning i jula, og statsminister Erna Solberg og regjeringen holder en ny pressekonferanse hvor de ber folk unngå å besøke andre. I tillegg til økte smittetall blir det påvist mer smittsomme mutantvirus fra England og senere Sør-Afrika. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Februar 2021

* 2. februar: Utbrudd med den britiske virusvarianten i Ulvik kommune i Hardanger. Det oppdages også et utbrudd i nærkommunen Kvam.

* 4. februar: FHI anbefaler ikke AstraZenecas vaksine for eldre over 65 år på grunn av lite datamateriale.

* 7. februar: Bergen og kommunene rundt stenger ned etter et utbrudd med den mer smittsomme sørafrikanske virusmutasjonen på en byggeplass i byen. Det innføres et ringsystem også her, med koordinerte tiltak.

* 16. februar: FHI opplyser at de begynner å se effekt av vaksineringen.

(©NTB)

23. januar: Det innføres strenge tiltak i en rekke østlandskommuner etter mutantutbruddet i Nordre Follo, og i Oslo stenges Vinmonopolet. Her er kø utenfor Vinmonopolet på Bekkestua i Bærum. Foto: Jil Yngland / NTB