annonse

Dette bildet utløste raseri og aksjon mot ordføreren

Debatt
Debatt: Etter at ordføreren i Porsgrunn Robin Kåss la ut dette bildet i formiddag har debatten på Facebook tatt helt av. (Foto: Hege Schjøth Øverås)

Ordføreren i Porsgrunn Robin Kåss beskyldes for å støtte religiøs propaganda etter at han postet bildet av seg selv i Noahs Ark i Porsgrunn mandag formiddag.

Birte Ulveseth Per Arne Rennestraum

Noahs Ark la til kai i Porsgrunn sist uke, og i dag bestemte ordføreren i Porsgrunn seg for å ta en titt ombord i den mye omtalte skuta. Etter besøket la han ut et bilde av seg selv ombord i båten med følgende tekst: Koselig og lærerikt besøk på Noahs Ark i Porsgrunn. Anbefaler besøk spesielt for barnefamilier. Neste uke reiser de videre til Rune Høiseth og Larvik, så bruk uka og helgen til å ta med ungene for å se flotte figurer fra hele bibelhistorien. Du kan lese om åpningstider og priser på www.noasark.dk — at Rådhustrappa I Porsgrunn.

Etter innlegget ble postet for syv timer siden har det fått voldsomt med oppmerksomhet på Facebook. I løpet av de syv siste timene har det kommet inn 80 kommentarer på innlegget. Innlegget ble også kort tid etter postet på hedning.no. 

Under kan du lese noen av kommentarene som kommer etter innlegget ble postet: 

KOmmentar
KOmmentar: Foto: -

kommentar
kommentar: Foto: -

LES OGSÅ: Bli med inn i Noahs ark

Vanskelig å forstå

Ordføreren i Porsgrunn skjønner ikke at folk kan hisse seg sånn opp. 

- Det er vanskelig for meg å forstå at noen kan hisse seg sånn opp over noen kosedyr og trefigurer. Dette er et artig og originalt prosjekt. En båt som drar fra by til by i Europa, og med noe ombord som passer for alle aldre. Den er tilgjengelig for alle trosretninger. De som kritiserer dette, kan jo selv velge om de vil besøke det eller ikke, det er ingen tvang. Jeg mener vi alle har nytte av å lære om andre religioner, man trenger ikke være kristen for å gå ombord i Noahs Ark. Det blir som når man drar til Roma og besøker Vatikanet, man kan fint få en flott opplevelse uten å være en del av akkurat den religionen stedet representere, sier ordfører Robin Kåss til Varden.  

LES OGSÅ: Ordføreren fyrte oppunder lokalpatriotismen

Båten ligger til kai rett foran rådhuset, og ordførere kan se båten fra kontoret sitt.

- Jeg hadde planer om å stikke innom Noahs Ark uansett. Den ligger jo foran rådhuset, så det så jeg som naturlig. I dag fikk jeg en invitasjon, og takket selvfølgelig ja til det. Jeg syns det er flott at noen lager liv og rør i byen. Om det så er Noahs Ark eller Teaterfestivalen. Det er viktig for Porsgrunn å være en åpen og inkluderende by, sier ordfører Robin Kåss til Varden.

LES OGSÅ: Skal vokse ved å gjøre seg lekre på boligmarkedet

Reagerer kraftig

Paul Omar Lervåg var den som fyrte opp under debatten. 26-åringen bor i Hovenga,  bare noen Noah-båtlengder fra Østre Brygge. Lervåg er nybakt leder av Skeiv Ungdom i Telemark og reagerer kraftig på at byens ordfører reklamerer for kreftene som står bak Noahs Ark.

For ham er farkosten og dens bakmenn noe helt annet enn et hyggelig tilbud for familier.

- Bak  Noahs Ark Står Ken Ham. Han er kanskje verdens meste kjente kreasjonist, og disse pengene kan  bli brukt til å spre fundamentalistisk kristen propaganda, hevder Lervåg.

KenHam proklamerer en bokstavelig tolkning av bibelen og har si sin egen blogg argumentert mot homofilt ekteskap og samliv. 

Lervåg  har via sin bekjent Sigmund Kopperud  sørget for at det blir satt i gang en underskriftskampanje. Målet er å få Kåss til å beklage sin promotering av Noahs Ark. 

- Som homofil reagerer  jeg kraftig på at ordføreren  lager reklame for et prosjekt som kan bidra til å drive propaganda mot homofile i Uganda, sier Lervåg.

Han er venn med ordføreren på Facebook og reagerte umiddelbart da han så  siste statusoppdatering fra byens øverste folkevalgte.  Lervåg  ble enda mer oppbrakt da saken ble lagt ut på kommunens offisielle nettside.

- Det betyr at han var der i egenskap av å være ordfører, sier Paul Omar Lervåg. 

Lervåg forteller  at han advarte ordføreren mot å promotere prosjektet kort tid etter at Kåss hadde lagt ut bilder av seg selv om bord på båten.

Dessverre ville han ikke høre. 

- En av mange oppgaver for en ordfører, bør være å være opplyst om hva som foregår, og hvilke krefter som forsøker å påvirke byens innbyggere, mener han.

Paul Omar Lervåg er styremedlem i Hedningsamfunnet. 

LES OGSÅ: Kutter i helsetilbud, men bruker hundretusener på politikertur

Underskriftskampanje

Etter noen timer på nett ble det også opprettet en underskriftskampanje: Vi vil ha en offentlig beklagelse fra AP-ordføreren Robin Martin Kåss. Siden fikk i løpet av kort tid flere underskrifter. 

Robin Kåss poster kort tid etter denne kommentarene på opprettelsen av kampanjen: Når jeg ser denne reaksjonen, så er det ikke rart det er krig i verden...Jeg mener vi bør tilstrebe å lære om hverandres religioner og livssyn, og besøker en rekke utstillinger med ulikt innhold. Noahs Ark har en avslappet og tildels humoristisk tilnærming til bibelhistorien som ingen tar skade av. Som sagt så besøkte jeg Vatikanmuseet i januar og vil også anbefale det på det sterkeste. Betyr det at jeg mener alle utstillingene der representerer fakta, eller at jeg går god for alt den katolske kirken har gjort eller ikke gjort? Noahs Ark i Porsgrunn er et positivt initiativ som det er høyst frivillig å besøke.

- For meg er dette velkjente standpunkter fra hedning samfunnet, og jeg syns det er viktig at man respekterer andres tro. Religion har engasjert i tusenvis av år, så dette er ikke noe nytt for meg, sier Kåss. 

LES OGSÅ: Noahs Ark er på besøk

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse