annonse

Dette er kriteriene for utvelgelsen

DE BYGDE TELEMARK:
DE BYGDE TELEMARK: En stolt gjeng rallarer under anleggstiden straks etter århundreskiftet. Arbeidsmiljøet var preget av sterkt samhold, indre justis og stor stolthet i forhold til håndverket. (FOTO: INDUSTRIARBEIDERMUSEET)

Det har ikke vært en enkel prosess for Varden å kåre de 50 viktigste og mest betydningsfulle telemarkingene de siste 200 årene.

  • Jannicke Møller Andersen

– Vi visste at det kom til å bli en vanskelig utvelgelse. Det er en vrien øvelse å sammenligne prestasjoner, karrierer og livsverk, sier Tom Erik Thorsen, ansvarlig redaktør i Varden (kst.).

Facebook-knapp kommer her

Varden har plukket ut personene avisen mener har vært mest betydningsfulle de siste 200 årene – enten fordi de er telemarkinger som har satt spor etter seg både i og utenfor fylkets grenser, eller fordi de gjennom sitt virke har vært med på å forme Telemark.

– Vi har hatt en rekke diskusjoner om hvem som skulle hvor, eller om de skulle med i det hele tatt, sier Thorsen.

Ingen fasit

Hvor viktig er egentlig én persons innflytelse og betydning, sammenlignet med en annens, 100 eller 150 år etter?

Hvor verdifullt er det å risikere sitt eget liv, gang på gang, sammenlignet med å drive idrett?

Hvor betydningsfullt er det å være leder for en megabedrift sammenlignet med å være statsminister, dikter eller forfatter?

Det er viktig for Thorsen å påpeke at listen Varden har satt opp, er avisens subjektive mening og ingen fasit.

– Det er umulig å få det helt riktig. Både lærde og ulærde kommer til å være enige og uenige med oss, og det er helt naturlig.

Kriteriene

Men hva er en telemarking, og hvem kan egentlig kalle seg en?

Varden har valgt å inkludere alle som enten er født i fylket eller som har gjort en betydningsfull innsats.

– Nettopp derfor er arendalitten Sam Eyde nummer to på listen vår. Vi kan bare spekulere i hvilken utvikling Telemark ville hatt dersom Eyde ikke hadde kjøpt vannkraftrettigheter i fylket og startet Norsk Hydro på Notodden, sier Thorsen, før han fortsetter:

– Og hvordan hadde egentlig den økonomiske utviklingen vært for hele Norge dersom Johan Castberg ikke hadde drevet fram konsesjonslovene som sikret at norsk vannkraft ikke havnet på utenlandske hender? For ikke å glemme de castbergske barnelovene og en lang rekke andre lover.

Den mest kjente utelatt

Én telemarking er utelatt fra listen, og det til tross for at han kanskje er verdens best kjente telemarking.

I sine yngre år drev han hjelpearbeid i Sovjetunionen og Balkan og mottok en Order of the British Empire.

I seg selv er kanskje det nok til å forsvare en plass på listen, men Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling huskes for noe helt annet.

– Hans navn er blitt et verdensomspennende og universelt uttrykk for svik og forræderi. � hedre Vidkun Quisling med en plass på vår liste ville vært en hån mot alle verdier vi står for. Han var betydningsfull, men Quisling kunne aldri kommet på listen, sier Thorsen.

Si din mening

Varden vil gjerne vite hvem leserne mener fortjener en plass på listen over de 50 mest betydningsfulle telemarkingene.

Derfor har Varden laget en løsning på Varden.no hvor du fram til 30. april selv kan stemme på personene du mener er viktigst.

– Det vil danne grunnlag for en liste på 50 personer som er stemt fram av leserne, og vi er jo veldig spent på hvor mye den vil skille seg ut fra den vi har laget, sier Thorsen.

Gå inn på denne nettsiden nå og avgi din stemme!

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse