EKTE GJENBRUK: Her viser Henriette Marie Holdhus Orekåsa (t.v.) og Siri Sjørholt fram ungdomsbedriftens premieprodukt av gamle poteter. Foto: Privat

Disse jentene er tredje best i landet. – Vi er helt i sjokk!

Ungdomsbedriften SøveKnas fra Nome videregående skole, avdeling Søve sikret seg en råsterk bronseplass da NM for ungdomsbedrifter ble avgjort fredag.

De tok storeslem under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i mars. Fredag fulgte de opp med en imponerende pallplassering under selveste landsfinalen for ungdomsbedrifter. SøveKnas UBs forretningsidé er å lage hjemmelagde, tradisjonsrike potetflatbrød med en svært så miljørettet vri. Råvarene er nemlig lokale poteter med skjønnhetsfeil og som normalt sett ville blitt kastet.

Les også
Disse ungdomsbedriftene fra Telemark kjemper om NM-titler

Ellevill jubel ved skjermene

Alle de seks elevene, som utgjør SøveKnas UB, går VG 2 landbruk på Søve. Daglig leder i ungdomsbedriften, Anne Ims Langåsdalen (18) fra Hjartdal, har knapt rukket å ta inn over seg fredagens pallplassering da Varden ringer.

– Herregud! Vi er helt i sjokk. Vi er blitt nummer tre i landet. Det er helt sykt, sier lederen i den suksessrike ungdomsbedriften.

NM for ungdomsbedrifter er blitt arrangert gjennom hele uka med noen kategorier hver dag. Den aller gjeveste utmerkelsen – Årets ungdomsbedrift – ble delt ut helt til slutt. På grunn av koronautbruddet ble det fysiske arrangementet droppet til fordel for et digitalt arrangement. Jentene i SøveKnas fulgte spent med på streamen da avgjørelsen skulle falle.

– Vi måtte dessverre sitte hjemme. Men vi hadde livestreamen på den ene siden av skjermen og gruppechatten på den andre siden. Vi snakket sammen hele tiden. Og da vi fikk vite det, gikk vi bare helt amok, sier Ims Langåsdalen til Varden.

SØVEKNAS: Her er jentene i ungdomsbredriften foreviget under fylkesmesterskapet for ungdomsbedrifter i mars i år. F.v: Anne Ims Langåsdalen (Hjartdal), Henriette Marie Holdhus Orekåsa (Porsgrunn), Siri Sjørholt (Skien), Martine Steinhaug Hauge (Melum), Kaisa Lien (Herre) og Ingrid Marie Bøe Finnekåsa (Gransherad). Alle går VG 2 landbruk på Søve. Foto: UNGT ENTREPENØRSKAP
Les også
Ungdomsparti vil ha dyrere bensin – da kokte det over i kommentarfeltet

Blir ikke sure hvis ideen rappes

– Hva slags tilbakemeldinger har dere fått på forretningsideen deres?

– Vi har bare fått veldig hyggelig tilbakemeldinger! Veldig mange – og på tvers av aldersgrupper – synes det er skikkelig kult at vi har tatt tak i gamle tradisjoner og bruker dem på en ny måte. Jeg tenker at vi må tenke litt nytt for framtida og ta tradisjonene med oss, i stedet for bare å ha dem «bak der» som noe fint, mener den daglige lederen i ungdomsbedriften.

Et «problem» har riktignok Anne Ims Langåsdalen og de fem andre medlemmene i SøveKnas UB.

– Vi er bestandig utsolgt! Det er så mange nye som har lyst til å smake, men vi må bare si beklager. Vi sliter litt med å møte etterspørselen. Så du kan si det er litt venteliste her, sier Ims Langåsdalen om produktet som altså lages av poteter fra Søve-jordene.

– Det finnes poteter med skjønnhetsfeil også andre steder?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Absolutt! Og vi synes det er dritkult om noen vil stjele ideen vår. Det er så mange grønnsaker som fortjener å bli reddet og så mye mat som fortjener å bli brukt. Vi har bare kommet med et eksempel, sier lederen av ungdomsbedriften.

Les også
Endelig på plass i parken: – Satser på at vi trenger folk om bare noen uker

– Helt spesiell for oss

13.000 elever rundt om kring i landet har i år hatt Ungdomsbedrift. Av disse var rundt 800 kvalifisert til NM.

– Det gir et godt bilde av hvilken prestasjon det er å komme på pallen, sier Ann-Iren Haugen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Vestfold og Telemark.

Hun synes det er ekstra gøy og veldig inspirerende at nettopp Søve stikker av med en så prestisjefylt pris.

– Skolen er svært opptatt av grønn omstilling. SøveKnas sitt produkt gir et godt bilde på både hva skolen og hva dagens ungdom er opptatt av. Det er bare å gratulere elevene og deres fantastiske lærer Marie Aas Granheim. Det at Søve også er et av arnestedene for oppstart av Ungt Entreprenørskap gjør denne tredjeplassen helt spesiell for oss, sier en jublende glad Ann-Iren Haugen.

Les også
Vil erobre inn- og utland med hemmeleg oppskrift: – Målet er å skape nye arbeidsplassar