De drapstiltalte mennene ble kjørt til rettssalen i den marokkanske byen Male torsdag formiddag i en godt sikret minibuss.
De drapstiltalte mennene ble kjørt til rettssalen i den marokkanske byen Male torsdag formiddag i en godt sikret minibuss. Foto: NTB Scanpix/AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Dommen mot de drapstiltalte i Marokko-saken er utsatt

Dommen mot de tre som er tiltalt for å ha drept Maren Ueland og Louise Vestager Jespersen i Marokko kommer 18. juli, ifølge flere medier.

Dommen mot de tre som er tiltalt for å ha drept Maren Ueland og Louise Vestager Jespersen i Marokko, kommer 18. juli, ifølge flere medier.

Det var ventet at dommen skulle komme torsdag, men kilder i retten i Sale i Marokko sier at dommen mest sannsynlig vil falle i rettsmøtet torsdag om en uke, ifølgeNRK.

En marokkansk journalist som er i rettssalen forVG, melder at de tiltalte da skal få sjansen til å uttale seg igjen før dommen angivelig skal falle.

Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember i fjor.

Leste opp brev

I dagens rettsmøte ble et brev fra moren til det danske drapsofferet lest opp.

– Jeg vet at hun ropte på meg da hun døde. De fortjener dødsstraff, skrev moren i brevet, ifølge NRK.

Til sammen 24 menn er tiltalt i saken. Tre av tiltalte har erkjent å ha begått de IS-inspirerte drapene og risikerer dødsstraff. For de 21 andre er det lagt ned påstander fra 15 år til livstid i fengsel.

Tror dom ankes

Advokat Ragnar Falck Paulsen, som er bistandsadvokat for de etterlatte etter Maren Ueland, tror dommen vil ankes.

– Det som er veldig viktig for familien til Maren Ueland, er at den marokkanske stat fortsetter sitt arbeid mot terrorisme og forebygger slik at noe sånt aldri skal skje igjen, sier Falck Paulsen.

Familien oppretter nå også en stiftelse i Marens ånd, skriver Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Norske Maren Ueland (28) fra Bryne i Rogaland og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) ble funnet drept nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko mandag 17. desember.

* Imlil ligger 7 mil sør for Marrakech og er ofte brukt som utgangspunkt for turer til fjellet Toubkal, som med sine 4.167 meter er det høyeste i Nord-Afrika.

* Kvinnene var på en måneds lang privat reise og var erfarne friluftslivsfolk. Begge studerte ved Universitetet i Sørøst-Norge i Bø i Telemark.

* Fire menn er tiltalt for å ha utført eller medvirket til drapene. En sveitsisk-spansk mann skal ha trent dem opp. I tillegg er 19 menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til terrorgruppa. I en video sverger de fire troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS.

* En annen video spredt i sosiale medier viser drapet på den ene av kvinnene.

* Rettssaken mot de 24 mennene startet i retten i byen Salé i slutten av mai. Dom i saken kommer torsdag 18. juli.

* 27. mai ba påtalemyndigheten om dødsstraff for den mistenkte lederen av cellen som utførte drapene, Abdessamad Ejjoud, samt de to andre som har innrømmet å ha vært med på selve drapshandlingene.