annonse

Dømt for Tinnegrend-brannen

STASJON
STASJON: To menn er dømt for brann. (Foto: Knut Heggenes)

Høyesterett har sagt nei til å behandle anken over feil saksbehandling i forbindelse med rettsaken etter brannen på Tinnegrend stasjon på Notodden 1. juli 2012.

  • Kjell Aulie

Det bekrefter forsvarer for en av de to tiltalte i saken, advokat Anders Brosveet. To menn, huseieren (61) og en kjenning av ham (35), er dermed dømt for forsikringsbedrageri.

LES OGSÅ: Eieren leide inn kamerat til å sette fyr på togstasjonen

De to dømte, fra henholdsvis Oppland og Oslo, er dømt til fengsel i ett år og seks måneder. Seks måneder av straffen er gjort betinget. Ifølge dom både i tingretten og lagmannsretten leide huseieren inn 35-åringen til å tenne på stasjonsbygningen i den hensikt å få utbetalt forsikringsummen for bygning og innbo.

Det ble også anket over straffeutmålingen og et rettsmøte var berammet 14. august. På grunn av andre viktigere saker ble dette rettsmøtet avlyst.

LES OGSÅ: Nekter for å ha tent på stasjon

– Nå forsøker man en ny berammelse og det er kun straffeutmålingen Høyesterett skal ta stilling til, sier advokat Brosveet.

Det har dermed gått over tre år fra brannen og til en endelig dom foreligger.

Ved bevisvurderingen la både tingretten og lagmannsretten vekt på at teledata viser at 35-åringen reiste fra Oslo til Notodden den aktuelle dagen og at han var i området nær huset da brannen startet. Det er også lagt vekt på at han i politiavhør først nektet å ha vært i Tinnegrend.

Da han ble konfrontert med teledata som viste at hans telefon var registrert i området på gjerningstidspunktet, sa han at han følte seg «tatt på senga» og avsluttet avhøret. Senere sa han at han ville fortelle sannheten og i avhør innrømmet han ildspåsettelsen overfor politiet. I retten trakk han forklaringen om at han hadde tent på.