Frode Mellemseter Sanni (42) ble drept på Maxbo Notodden lørdag desember i 2016. Det er slått fast at kniver og økser ble brukt i forbindelse med drapshandlingen som ble utført av en daværende ansatt ved byggevarehuset.
Frode Mellemseter Sanni (42) ble drept på Maxbo Notodden lørdag desember i 2016. Det er slått fast at kniver og økser ble brukt i forbindelse med drapshandlingen som ble utført av en daværende ansatt ved byggevarehuset. Foto: JOAKIM S. ENGER

Dømt til 19 års fengsel for det brutale Maxbo-drapet

23-åringen, som sto tiltalt for å ha drept Frode Mellemseter Sanni i byggevarehuset Maxbo på Notodden, er dømt til 19 års fengsel.

SISTE: 23-åringen dømmes til 19 års fengsel.

Det ble klart under domsavsigelsen, som ble foretatt av tingrettsdommer Steinar Backe i Aust-Telemark tingrett torsdag.

Han dømmes også til oppreisningserstatning på 300.000 kroner til både avdødes mor og sønn, til sammen 600.000 kroner.

23-åringen er til stede sammen med sin forsvarsadvokat, advokatfullmektig Andrea Salomonsen. 23-åringen sitter fattet og tar imot dommen som det vil ta 45 minutter å lese opp.

Ren henrettelse

Det er konkludert med at tiltalte var tilregnelig da drapet fant sted. Tingretten legger til grunn at drapet er begått med overlegg og under særdeles skjerpende omstendigheter.

Forsvarsadvokat Andrea Salomonsen forsvarer 23-åringen.
Forsvarsadvokat Andrea Salomonsen forsvarer 23-åringen. Foto: Andreas Soltvedt
Statsadvokat Anne Margrete Katteland og bistandsadvokat Christian Lundin.
Statsadvokat Anne Margrete Katteland og bistandsadvokat Christian Lundin. Foto: Andreas Soltvedt
Advokat Morten Furuholmen mener grunnlaget for forvaringsdom ikke er til stede. Han er ikke til stede i forbindelse meddomsavsigelsen i retten torsdag.
Advokat Morten Furuholmen mener grunnlaget for forvaringsdom ikke er til stede. Han er ikke til stede i forbindelse meddomsavsigelsen i retten torsdag. Foto: Andreas Soltvedt
Statsadvokat Anne Margrete Katteland la ned påstand om 18 års forvaringsdom for den tiltalte.
Statsadvokat Anne Margrete Katteland la ned påstand om 18 års forvaringsdom for den tiltalte. Foto: Andreas Soltvedt

– Drapet er en ren henrettelse, sa tingsrettdommer Steinar Backe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Uforståelig motiv

Han viste til at tiltalte ønsket å ydmyke avdøde.

– Motivet for drapet framstår for retten som helt uforståelig, sa Backe.

Etter retten syn har tiltaltes store interesse for IS-filmer bidratt til å senke tiltaltes terskel for å gjennomføre et drap.

Retten mener det er fare for at 23-åringen kan begå nye svært alvorlige handlinger i framtida.

Ikke forvaring

Tingretten mener likevel at forvaringsdom ikke er det rette, men derimot fengselsstraff.

– I rettspraksis er det lagt til grunn en viss varsomhet ved bruk av forvaring overfor unge lovbrytere. Retten har funnet avgjørelsen vanskelig, sa tingrettsdommer Steinar Backe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tiltalte må også betale avdødes mor 38.669 kroner i erstatning for gravferdsutgifter.

Dommen var enstemmig. 23-åringen tok betenkningstid etter at dommen var opplest.

Ble drept i butikken

Frode Mellemseter Sanni (42) ble drept da han som kunde besøkte Maxbo Notodden lørdag 3. desember i fjor. En 23 år gammel daværende Maxbo-ansatt gjennomførte drapet på bestialsk vis.

23-åringen har erkjent at det var han som drepte Mellemseter Sanni og erkjente også straffskyld da hovedforhandlingen ble ført over tre dager i Aust-Telemark tingrett tidligere denne måneden.

Les også: – Han forandret personlighet totalt da han begynte med steroider

Ville ha streng forvaring

I sin sluttprosedyre under hovedforhandlingen la statsadvokat Anne Margrete Katteland ned påstand om at den tiltalte 23-åringen fra Notodden dømmes til 18 års forvaringsdom med en minstetid på tolv år. En slik dom vil innebære at tiltalte ikke kan begjære seg prøveløslatt før tolv år er sonet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Statsadvokaten er av den oppfatning at det foreligger reell fare for at tiltalte vil kunne gjennomføre en ny alvorlig forbrytelse i framtida. Hun betegnet drapet som overlagt og grufullt.

Les også: Maxbo-drapet: «Det er det dummeste jeg noen gang har gjort!»

– Det er en ren henrettelse. Drapshandlingen er ekstrem, sa statsadvokaten under prosedyren.

– Ekstremt brutalt

Det er slått fast at både kniver og økser ble brukt under drapshandlingen. En ansatt ved Maxbo var vitne til at Frode Mellemseter Sanni ble stukket ned på pauserommet på Maxbo.

– Det som gjør at påtalemyndigheten ber om forvaring er den ekstremt brutale handlingen, sa statsadvokat Anne Margrete Katteland under prosedyren.

Les også: Frode reddet kvinne fra å bli knivdrept – ble selv brutalt drept

Bistandsadvokat for de etterlatte, Christian Lundin, fremmet krav om økonomisk erstatning og oppreisning til avdødes sønn og mor. Lundin mener erstatningen bør være på 300.000 kroner til hver av de to etterlatte.

Tiltaltes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, hevdet i sin prosedyre at grunnvilkårene for forvaring ikke er til stede. Han mente også at det ikke er ført bevis for at det kvalifisert gjentakelsesfare og at straffen dermed bør være fengselsstraff i 13 til 15 år.