annonse

Drives av døde bønder

RÅTNER PÅ ROT
RÅTNER PÅ ROT: Skogen kan råtne på rot på gårdsbruk der alt står stille fordi gårdbukeren er død, frykter administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund (Foto: Scanpix/Åsmund Lang)

Over 13.000 gårdsbruk i Norge eies av døde bønder. På over 3000 av dem har bonden vært død i over fire år.

Jon-Inge Hansen

– Dette er ikke en spesielt aktiv eierform, sier administrerende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund.

Så mye som 7 prosent av alle landbrukseiendommer i Norge eies av dødsbo.

I Telemark eies 158 gårdsbruk av dødsbo der bonden har vært død i over fire år. Disse brukene har rund 60.000 dekar, 60 kvadratkilometer, skog som skulle vært produktiv. Det er det ikke sikkert at den er:

Råtner på rot

– Om det drøyer for lenge med hogst råtner skogen i verste fall på rot, sier Lahnstein.

Til sammen 500 kvadratkilometer skog eies av gamle dødsbo.

Nå foreslår Norges Skogeierforbund at det må settes en grense for hvor lenge dødsbo kan eie en landbrukseiendom, på to eller fire år.

– Det er lite aktiv skogforvaltning på eiendommer som eies av dødsbo. Det innebærer at skjøtselstiltak som planting, ungskogpleie og tynning ikke blir gjennomført, sier Lahnstein.

Her er det flest

3156 landbrukseiendommer, eid av dødsbo i over fire år, vil i så fall kunne legges ut for salg.

Flest gamle dødsbo er det i Nordland (517), Troms (465), Hedmark (252), Hordaland (212) og Finnmark (196).

De største skogområdene eid av gamle dødsbo ligger i Troms, Telemark og Nordland.

KrF og Vestre har støttet skogeierforbundets krav om grense for hvor lenge dødsbo kan eie landbrukseiendommer. I Sverige kan ikke dødsbo eie gårdsbruk lenger enn i fire år.

– Det er på høy tid at vi følger etter svenskene og får satt en grense for når dødsbo må gjøres opp, sier Erik Lahnstein, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse