annonse

Du må ut med nesten 1000 kroner i måneden når bommene kommer

Dr. MUNKS gate
Dr. MUNKS gate: Trafikken i området rundt Lilleelvkrysset i Porsgrunn er noe av det mest påtrengende å få en løsning på. Banneret lover at saken skal være løst om to år. Alle (Foto: Tore Svarverud)
SILJAN
SILJAN: Bygging er i gang. (Foto: )
GÅR GRATIS
GÅR GRATIS: De som selger tohjulinger ser et nytt marked. (Foto: )
LENSMANNSDALEN
LENSMANNSDALEN: Her blir det innkreving nordover (bildet er tatt sørover). (Foto: )
FERIEPAUSE
FERIEPAUSE: Her i Siljan blir det ny g/s-vei. (Foto: )
GUNNKLEIVFJORDEN
GUNNKLEIVFJORDEN: Mastene til antennepunktet er på plass. (Foto: )
Bypakka

Arbeidet med Bypakke Grenland er i gang. Om cirka 70 dager blir det bompenger.

Tore Svarverud

Nye metallportaler og «galger» er i ferd med å komme på plass rundt om i Grenland. I alt skal det komme opp 13 slike portaler. De skal bære utstyret som er øynene til det nye elektroniske bompengesystemet. Det skal koste 21 kroner i rushtida og 15 kroner utenom, men bilistene betaler for maksimalt 60 passeringer per måned.

På bypakkas nettside er det anslått en kostnad for hver bilist på 929 kroner per måned. Det er rabattordninger for dem som har bombrikke, og bilistene blir sterkt oppfordret til å skaffe seg det, fordi dette også vil gjøre bompengeinnkrevingen enklere og billigere. Det er regnet med at det vil bli bompenger i 10 år for å finansiere fase 1 av bypakka.

Innkrevingen skal i hovedsak skje en vei, fra sør til nord. Det vises tydelig flere steder der portalene har kommerst opp, og kun dekker nordgående kjørefelt.

Dato ikke fastsatt

Flere medier har tidligere meldt at bommene blir satt i drift 1. oktober.

– Det er ikke en dato vi har oppgitt. Eksakt dato er ikke bestemt ennå, sier Hildegunn Sørbø, samferdselssjef i Telemark fylkeskommune. Datoen vil bli bestemt ca. en måned før selve innkrevingen starter opp.

– Nå skal vi få utstyret på plass. Så blir det en lang testperiode. Vi må være helt sikre på at utstyret fungerer som det skal før vi tar det i bruk.

1. oktober er, etter hva Varden forstår, uansett en lite aktuell dato fordi det er en lørdag. Det gunstigste, rent praktisk, er å ha oppstarten på en hverdag.

Bygging i gang

Bannere med «Her bygger Bypakke Grenland» vil komme opp mange steder i Skien, Porsgrunn og Siljan. Foreløpig står det to steder. Det ene er i Dr. Munks gate i Porsgrunn, der arbeidet med å fjerne «Grenlands infarkt», Lilleelvkrysset, er i gang.

Det andre stedet er ved riksvei 32 gjennom Siljan, der det bygges ny gang- og sykkelvei fra Solvika til Holtesletta. Her har arbeidet allerede kommet et godt stykke på vei, men det har feriepause akkurat nå.

Totalt skal det brukes 2,76 milliarder kroner på ca. 35 ulike prosjekter. Mange av prioriteringene skal avgjøres underveis i prosessen. Mye er altså ennå ikke helt avgjort. Det skal legges spesiell vekt på å gjøre det lettere å komme fram for kollektivtrafikk, næringstrafikk og gående og syklende.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse

annonse