annonse

Eivinds storesøster krenket av Pracons Utøya-bok

Eivind Hovden
Eivind Hovden: Eivind Hovden ble skutt og drept på Utøya 22. juli i fjor. (Foto: SCANPIX)
Adrian Pracon
Adrian Pracon: Adrian Pracons bok trekkes tilbake etter kritikk fra storesøsteren til Eivind Hovden (15) som ble drept på Utøya.

Cappelen Damm trekker tilbake boken til Utøya-overlevende Adrian Pracon. � rsaken er at Tokke-gutten Eivind Hovden (15) er sitert, uten at de etterlatte er blitt spurt.

  • NTB

15-åringen som ble skutt og drept på Utøya er nevnt hele 23 ganger i boken som skiensmannen Adrian Pracon har skrevet sammen med journalisten Erik Møller Solheim, ifølge VG.

Facebook-knapp kommer her

I et leserbrev i Vest-Telemark Blad og VG går Eivind Hovdens storesøster, Inger Helen Hovden Ass, med kraftig kritikk av boka.

Siste telefonsamtale

"Det mest krenkende av alt er at forfatterne og forlaget våger å direktesitere min brors siste samtale hjem til sin far før han ble drept. En direktesitering som overhodet ikke er riktig skrevet. Det var ikke slik den telefonsamtalen forløp. Og hvor etisk mener forfatterne og forlaget det er å både direkte sitere og referere til en 15 år gammel gutt sin siste telefon hjem, uten å spørre foreldrene hans om tillatelse til å utgi og offentliggjøre den samtalen? Jeg skulle ønske at Pracon hadde holdt seg til sine egne telefonsamtaler," skriver storesøsteren.

Etter at hun påpekete flere fakta- og siteringsfeil, samt at hun mener det er et etisk overtramp, varsler forlaget at de trekker tilbake boken som ble utgitt rett etter påske.

Ingen kommentar

Adrian Pracon ønsker ikke å kommentere saken i dag, melder NRK Telemark.

– I tråd med familiens ønsker skal det som står om ham fjernes. Det er cirka 1.500 bøker som er sendt ut, og som nå kalles tilbake, sier forlagssjef for sakprosa i Cappelen Damm Ida Berntsen.

Hun sier det var en svikt i rutinene at familien ikke ble kontaktet.

En ny versjon av boken vil bli sendt ut til bokhandlerne om en ukes tid.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.