annonse

Er det lov å kalle Lamin for «neger»?

SVART
SVART: Lamin Samanteh er fra Gambia og kan gjerne bli kalt svart eller afrikaner, men neger synes han er en rasistisk betegnelse. (Foto: JON-INGE HANSEN)
Rasismeparagrafen

Er det lov å kalle noen for «neger»? Lamin anmeldte kvinnen som kalte han det på et gatekjøkken i Porsgrunn.

Jon-Inge Hansen

Han ba henne la være å kalle henne det, da gjentok hun det i følge han flere ganger : «neger», «neger», «neger».

– Det ble sagt på en hatefull og nedsettende måte, sier Lamin Samateh. Kvinnen skal ha tilbudt han å si unnskyld i konfliktrådet, men gambieren fra Porsgrunn vil ha juridisk fastslått at det er brudd på rasismeparagrafen å kalle noen «neger» i Norge.

– Rasisme er ulovlig, sier Lamin.

LES OGSÅ: SFO-ansatt ble anklaget for å lokke til seg barn

Kvinnen har nektet for at hun sa «neger» flere ganger, at hun bare sa «what's up, nigga» en gang.

– Jeg har vel sett litt for mye på gangsterfilmer, har hun forklart til politiet.

Var nøytralt

Språklig har ordet «neger» gått fra å være et nøytralt ord, på linje med dagens afrikaner eller svart, til å bli et nedsettende ord.

– Vi advarer mot bruk av ordet i nøytrale sammenhenger, sier seksjonsleder Daniel Gusfre Ims i Språkrådet.

På 60-tallet var det helt vanlig å se ordet «neger» i norske aviser, brukt uten å skulle være nedsettende. Det finnes avisartikler om borgerretstbevegelsen i USA der ordet neger er brukt nøytralt, i omtale av «negrenes kamp» mot rasistisk undertrykking.

Ble nedsettende

I eldre utgaver av Bokmålsordboka er ordet brukt som  t forklarende ord. Ordet «kral», som idag er forklart som landsby i Sør-Afrika, ble kalt «negerlandsby».

– Ved årtusenskifte var den siste store debatten om ordet «neger» i Norge, siden da har det vært et nedsettende ord, sier Gusfre Ims.

Etter det ble ordet fjernet fra litterærere sammenhenger og fra firmanavn. Faren til Pippi i Astrid Lindgrens bøker gikk fra å være «negerkonge» til å bli sydhavskonge.

I dager en neger forklart slik i Bokmålsordboka: «Person som tilhører eller opprinnelig kommer fra folkeslag med svart eller mørkebrun hudfarge som befolker Afrika sør for Sahara.» I parantes står det: «Kan oppfattes som nedsettende».

Fra slavetida

– «Neger» er et rasistisk ord, som stammer fra slavehandel og kolonitiden. Både ordet «neger» og «negresse» må kuttes ut, sier Akhenaton de Leon, daglig leder av Organisasjonen mot offentlig diskriminering.

Historisk sett har han rett i det: Ordet «neger» ble brukt i Norge allerede på 1700-tallet. I en avis fra Trondheim ble «neger» brukt synonymt med slave, i en artikkel som handlet om arbeidere på sukkerrørsplantasjer. Slavehandelen ble forbudt i Norge/Danmark i 1802.

Hørte "nigger"

Lamin Samanteh hadde med fetteren sin på gatekjøkkenet i Porsgrunn. Han bor i England, og forstår ikke norsk.

– For han hørtes det ut som hun sa «nigger», sier Lamin. «Nigger» har aldri vært noe annet enn et nedsettende ord om svarte i Norge.

Episoden på gatekjøkkenet i Porsgrunn endte med at et norsk par blandet seg inn, og skal ha bedt den norske kvinnen la være å kalle Lamin og fetteren for «neger». Det endte i håndgemeng mellom dem. Lamin deltok ikke, men ringte politiet.

– Det ble et håndgemeng, bekrefter politiadvokat Kjell Ove Ljosåk.

– «Neger» er et negativt ladet ord, som du kan få deg en på øyet for å bruke, sier Leon.

Gått ut på dato

«Neger» stammer fra det spanske og portugisiske ordet for svart, negro. Det har kommet til Norge gjennom tysk eller fransk.

– Nå er det et ord som har gått ut på dato, sier Daniel Gusfre Ims i Språkrådet.

– Hvorfor ikke bare droppe det. Det er ikke noe norsk ord engang, sier Akhenaton de Leon.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse