Nordlyset over Atrå i Tinn var et vakkert skue søndag kveld.
Nordlyset over Atrå i Tinn var et vakkert skue søndag kveld. Foto: Hans-Dieter Fleger

Fanget nordlyset fra dørstokken: – Dette var sykelig moro

Ikke alle brukte søndagskvelden til å se de norske håndballjentene ta VM-gull. For naturfotograf Hans-Dieter Fleger ble det en annen grunn til å juble.

På himmelen over huset i Atrå i Tinn åpenbarte det seg nemlig et fargespill av de sjeldne, da nordlyset viste seg fra sin beste side.

Knipset fra terrassen

Han trengte ikke å gå lenger enn terrassen for å få knipset bilder av det vakre skue på himmelen med kameraet.

– Det var et spesielt kraftig og vakkert skue i kveld. Det var like vakkert i alle retninger. Jeg ble sittende på terrassen helt til det ga seg rundt klokka 20.15. Det var sykelig moro, sier Fleger.

Eksplosjoner på sola

Årsaken til det kraftige nordlyset over Sør-Norge er ifølge Fleger en eksplosjon på soloverflaten for et par dager siden, hvor solen sendte ut en plasmasky bestående av energirike partikler.

– Denne hadde heldivis retning Jorden, og etter å ha tilbakelagt de 150 mill km mellom solen og oss – (i en hastighet på mellom 400 og 500 km/sek), traff den vår hjemmelig planets magnetfelter rundt henholdsvis Nord- og Sørpolen. Nordlyset oppstår i den øvre, polare atmosfæren, mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen. Denne gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys.

Fra huset i Atrå tok Hans-Dieter også  bilder av nordlyset i retning mot Hardangervidda. Der åpenbarte det seg også en regnbue. – Det kommer av at sollyset reflekteres av månen. I kveld var det 67 prosents fullmåne, sier Fleger.
Fra huset i Atrå tok Hans-Dieter også bilder av nordlyset i retning mot Hardangervidda. Der åpenbarte det seg også en regnbue. – Det kommer av at sollyset reflekteres av månen. I kveld var det 67 prosents fullmåne, sier Fleger. Foto: Hans-Dieter Fleger
– Usedvanlig kraftig og vakkert, sier fotografen om nordlyset.
– Usedvanlig kraftig og vakkert, sier fotografen om nordlyset. Foto: Hans-Dieter Fleger
Også over Brattås i Porsgrunn lekte nordluyset seg søndag kveld.
Også over Brattås i Porsgrunn lekte nordluyset seg søndag kveld. Foto: Caroline Ørvik

{{imageLeft}}{{imageLeft}}

– Selve lysutsendelsen kommer hovedsakelig fra atomer og molekyler i atmosfæren. I kveld og i natt "herjer" således en moderat G2 geomagnetisk storm som skapte dette vakre nordlyset. Dessverre dro det seg til med skyer ved 19:45 tiden her i Tinn, så vi får nok neppe seg det kraftigste nordlyset som antakelig kommer senere i natt, sier Fleger. 

– Sett pris på det

Han mener at folk i Sør-Norge burde bli enda flinkere til å sette pris på nordlyset.

– Vi bor ikke i Tromsø, på Svalbard eller på Island. Vi er ikke «bortskjemte» med nordlys, så vi burde sette pris på det når det viser seg på himmelen. Det er kanskje det vakreste naturfenomenet vi har, sier Fleger ivrig.

Det var ikke bare nord i Telemark at nordlyset viste seg søndag kveld. 

Flere tipset oss om et vakkert nordlys over store deler av Grenland.