Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet sier at det er Agder og Oslo som trekker smittetallene opp. Foto: Vidar Ruud / NTB

FHI om smitteøkning: – Kan være mindre alvorlig enn det ser ut til

Antall koronasmittede har økt kraftig i Oslo og Agder de siste dagene, men også nasjonalt. Noe av forklaringen er kjente utbrudd og økt testing, ifølge FHI.

Det siste døgnet er det registrert 390 koronasmittede i Norge. Det er 164 flere enn dagen før og 104 flere enn samme dag i forrige uke.

– Det meste av smitten er knyttet til kjente utbrudd. Det kan gjøre situasjonen litt mindre alvorlig enn det tallene ser ut til. For landet som helhet er smittesituasjonen stabil, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til VG.

Les også
Korona i Telemark: Ti nye smittetilfeller siste døgn

Han påpeker overfor avisen at det nå først og fremst er Oslo og Agder som trekker opp. Oslo ser stor vekst i bydelene Sagene, Bjerke og Alna, mens det i Agder er utbrudd i Kristiansand og Lindesnes.

Onsdag ble det registrert 155 nye smittede i Oslo, 50 mer enn gjennomsnittet de foregående sju dagene.

Les også
Seks i karantene etter to nye tilfeller av koronasmitte

Noe av dette kan skyldes at Oslo i forrige uke satte testrekord med nærmere 25.000 som lot seg teste – 10.000 flere enn uken før. Folk ble bedt om å teste seg i forkant av vinterferien, som er denne uken i hovedstaden.

– Det er en delvis forklaring at det ble testet mange flere i forrige uke. Totaltallet er større fordi det er flere som er testet. Det er en klar indikasjon på at den reelle stigningen ikke er så stor som grafen indikerer, sier Forland til VG.

En stor usikkerhet ved smittesituasjonen nå, er de muterte virusvariantene.

– Vi er litt urolige for at det også er det vi ser, at det er større smittsomhet i de utbruddene vi har, sier Forland.

(©NTB)