Avdelingsdirektør Line Vold i FHI avviser at det er snakk om å stenge Norge i 18 måneder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

FHI ser ikke for seg dagens tiltak i lang tid

Folkehelseinstituttet samarbeider nå med andre instanser for å se hvordan de kan lette på dagens restriksjoner, men likevel holde smittetallene nede.

Onsdag uttalte Folkehelseinstituttets (FHI) direktør Camilla Stoltenberg at det kan være behov for tiltak mot koronasmitte i 18 måneder, fram til det kommer en eventuell vaksine.

Under torsdagens pressekonferanse presiserte avdelingsdirektør Line Vold i FHI at det ikke betyr at dagens inngripende tiltak vil fortsette i 18 måneder.

Les også
Kommunene tar korona-grep: Stenger havnene for båtturisme

– Vi samarbeider nå for å se på hvordan vi kan gjenåpne Norge, og samtidig holde smitten nede, sier Vold.

Blant annet ser myndighetene på mulighetene for økt kapasitet i helsevesenet, økt smittesporing, og en digitalisert smittesporingsløsning via mobiltelefoner.

Høie om risikogruppene: – Vi oppfordrer ikke til total isolasjon

Helseminister Bent Høie oppfordrer helsetjenesten, pårørende, venner og naboer til de i risikogruppene til å opprettholde eller opprette kontakt.

Helsedirektoratet har lagt ut råd til de som er i risikogruppene og til pårørende. De oppfordrer blant annet til å kutte ned på de fysiske besøkene og heller ringe.

– Du må ikke besøke noen i risikogruppa om du er forkjølet, har feber eller er tungpustet, sier Høie på pressekonferansen.

Han påpeker at mange personer i risikogruppen tror det vil gå bra, men understreker at det viktig å være forsiktig.

– Vi oppfordrer ikke til total isolasjon, men gir tydelige råd om hvordan de kan ferdes i samfunnet på måter som gir liten risiko.

Influensanedgang kan tyde på at koronatiltak virker

Antall og andel som tester positivt på influensa har falt mer enn vanlig, og det kan være et tegn på at smitteverntiltakene også fungerer mot korona.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fordi influensa smitter på samme måte som koronavirus, kan influensaovervåking vise noe om hvor godt smittetiltak virker mot korona, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet på torsdagens pressekonferanse.

I uke 11 og 12 har både antallet og andelen som testet positivt for influensa falt markant. Selv om det er vanlig med en viss nedgang i denne perioden, var denne nedgangen større enn det som normalt blir registrert. Dette er til tross for at rekordmange er blitt testet for influensa på grunn av koronapandemien.

– Den brå nedgangen i andelen influensapositive tyder på at omfattende smitteverntiltak er effektive for å redusere influensasmitte, og muligens også effektive for å redusere covid-19-smitte. Det er gode nyheter, sier Vold.

(©NTB)