Espen Marker i SNO var i Kilebygda og kontrollerte den voksne hanngaupa som ble felt nær Kilevannet ved Rennesund. Dagen før ble en annen hanngaupe felt i Landsmarka i Nome. Det vil si at to hanngauper er felt med en avstand på en til to mil.
Espen Marker i SNO var i Kilebygda og kontrollerte den voksne hanngaupa som ble felt nær Kilevannet ved Rennesund. Dagen før ble en annen hanngaupe felt i Landsmarka i Nome. Det vil si at to hanngauper er felt med en avstand på en til to mil. Foto: Tore Øyvind Moen

Fire gauper er felt på to dager

Tirsdag formiddag falt den fjerde gaupa under årets gaupejakt i Telemark. Dermed er jakta over for store deler av fylket.

SISTE: Da Varden var ute tirsdag morgen, var tre hanngauper felt i Telemark. Ved 11-tiden får vi opplyst at en fjerde gaupe er tatt.

– Jakta startet i Solum da det ble oppdaget ferske gaupespor mandag ettermiddag, forteller Øyvind Slåen tirsdag morgen.

Han er leder i Kilebygda storvald og forteller at årets gaupejakt er organisert gjennom Kilebygda og omegn gaupelag. Laget organiserer gaupejakta hos Gisholt, Solum og Kilebygda storvald.

Sporing utover kvelden viste at gaupa hadde gått over til avfallsanlegget i Bjorstaddalen og videre mot Kilebygda. Der passerte den Ålgårdstad badeplass ved Kilevannet og gikk videre mot Rennesund.

Rådyrjakt

Ut på natta så jegerne to rådyr som gikk inn i et skogområde. Klokka var da omkring midnatt. De hørte et hyl fra skogen. Ett rådyr kom løpende ut og det var klart at gaupa hadde felt det andre. Da posterte drøyt 25 jegere rundt skogteigen og gjorde seg klare før det lysnet av dag. En harehund ble sluppet og ti over åtte ble gaupa felt med et hagleskudd.

Jegerne hørte rådyret bli drept av gaupa.
Jegerne hørte rådyret bli drept av gaupa. Foto: Thomas Tveit Espeland
Denne gaupa ble felt på en av jaktas første dager i begynnelsen av februar.
Denne gaupa ble felt på en av jaktas første dager i begynnelsen av februar. Foto: Tore Øyvind Moen
Espen Marker sjekker gaupas poter.
Espen Marker sjekker gaupas poter.
Godt tilbaketrukne tannhalser viser at gaupa er godt voksen.
Godt tilbaketrukne tannhalser viser at gaupa er godt voksen.
21.5 kilo viste Espen Markers vektkontroll.
21.5 kilo viste Espen Markers vektkontroll.

LES OGSÅ:Så mange gauper kan felles

Både skytter og de øvrige jegerne velger å være anonyme.

– Selv om alt har foregått på skikkelig vis vet vi at det følger mye hets med når man jakter rovdyr, sier en av karene.

Voksent dyr

Espen Marker i Statens Naturoppsyn (SNO) var i Kilebygda og kontrollerte gaupa.

– Nesten like stor som den som ble felt i Landsmarka mandag, er hans kommentar når han tar tak i gaupa for veiing. 21,5 kilo viser vekta, mens hanngaupa i Nome veide 23 kilo. I tillegg ble det felt en hanngaupe i Tokke mandag på 18 kilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Marker undersøkte både poter og tenner.

LES OGSÅ:Fanget av viltkamera: Gjenopptar lisensjakt på ulv

– Tannhalsene er trukket en del tilbake. Det viser at det er et godt voksent dyr, sier han.

Kvotejakt

Gaupejakta startet første februar og både gaupa felt i Kilebygda, Landsmarka og Siljan ble felt i gaupedistrikt D. Det strekker seg fra Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan, hele Vestfold, Kongsberg, Eiker og til Drammen. Her er kvoten på totalt tre dyr fyllt og jakta er stoppet. I jaktområde E som strekker seg over Tinn, Seljord, Hjartdal, Notodden, Bø og Sauherad kan det felles fem dyr. Tirsdag morgen er det ikke registrert noen fellinger.

Vinje, Tokke, Kviteseid og Fyresdal er en del av jaktområde F sammen med Bykle og Valle. Her kan det fremdeles felles fem dyr etter fellingen av en hanngaupe i Tokke mandag.

Drangedal, Nissedal og Kragerø er i område G sammen med Agderkommunene til og med Arendal. Ingen av de tre kvotedyrene var skutt tirsdag klokken 12.

Det er begrensninger på avskyting av hunndyr, og for alle områdene er det satt en grense på fire hunndyr på henholdsvis tre og fire jaktområder samlet.