annonse

Fjellklatrere maler logo 100 meter over bakken

LOGO
LOGO: Fjellklatrerne er ikke skvettne der de henger 100 meter over bakken, samtidig som de maler Yara-logoen.
LUFTIG
LUFTIG: LUFTIG: Kenneth Vestøl har god utsikt til industrien på Herøya idet han firer seg ned til malejobben like under, assistert av kollega Arild Dommersnes i KTV Group. Alle foto: Tore Øyvind Moen (Foto: Tore Øyvind Moen)
GEDIGEN
GEDIGEN: GEDIGEN: Logoen på 12 ganger tolv meter blir godt synlig fra utsiden av fabrikkområdet. Logoen males på både nord- og sørsiden. (Foto: )
INGEN HØYDESKREKK
INGEN HØYDESKREKK: INGEN HØYDESKREKK: Kenneth Vestøl synes ikke han kan ha en bedre jobb enn å henge i hundre meters høyde med spann og rulle. (Foto: )

De henger i stroppen hundre meter over bakken. Yara-logoen på prilletårnet i Porsgrunn er den største fjellklatrerne noen gang har malt.

Pål Egil Tornholm

Frank Aleksander Kongshaug er en av fem klatrere Varden møter på toppen av det 109 meter høye bygget på fullgjødsel 4.

Facebook-knapp kommer her

– Den vanskeligste jobben var å få på plass den ekstremt store sjablongen på 12 ganger 12 meter. Her oppe er det sjelden vindstille, påpeker han.

Hvorfor nå?

Sju meter under kanten mot nord aner vi det himmelske malearbeidet på 144 kvadratmeter, vikingskipet og bokstavene YARA i hvitt på blå bakgrunn.

Logo i samme størrelse skal klatrerne male også i motsatt himmelretning. Alt i alt regner bergensfirmaet KTV Group at jobben vil ta tre til fire uker.

Det har gått 25 år siden Hydro bygget tårnet som i 1987 var Norges høyeste bygning. Hvorfor male på det nå?

– Dette er noe vi har tenkt på lenge. Vi er stolte av fabrikken, og vikingskipet vekker gode minner i Grenland. En fin måte å profilere oss på, forklarer helse, miljø og sikkerhetssjef Knut Rutlin i Yara Porsgrunn.

Yaras planer om å utvide fullgjødselfabrikken er også grunn god nok til å gjøre litt «stas» på fabrikken utvendig. Fabrikken var verdens største fullgjødselfabrikk med en årlig produksjon på 1,1 millioner tonn.

– Nå skal vi utvide med 300.000 tonn. Det meste skjer i løpet av neste år, forteller produksjonssjef Arne Oksvik på vei inn i heisen.

På toppen kler industriklatrerne Kenneth Vestøl og Arild Dommersnes på seg malerdressen og trer på seg tausikringen for en ny økt.

– Superfredelig jobb

– Fin jobb, dette. Flott utsikt. Superfredelig. Ikke mye pes. Det kan ikke bli bedre, gliser de to.

Malespann og malerrull i tau blir klipset fast. Ingenting skal kunne glippe og falle ned. Når forholdene er så gode som nå, venter to til tre timers maling av gangen.

Daglig leder Kennet Nilsen i KTV Group forsikrer at logoen ikke vil forvitre av vær og vind med det første.

– Vi har avtalt å sjekke logoen jevnlig slik at den framstår hundre prosent perfekt i 20 år, sier han.

Etter det Varden forstår er det ikke avklart om Yara-logoen vil bli belyst.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.

annonse

annonse