Kongsberg 20211013. Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Politiet vurderer om drapene på Kongsberg var terror – tror gjerningsmann handlet alene

Flere personer ble drept og flere skadd av en mann med pil og bue på Kongsberg. Politiet tror han handlet alene og vurderer om det er en terrorhandling.

På en pressebrifing klokken 22 sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, at det er flere som er drept og skadd i hendelsen.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling. Vedkommende er ikke avhørt, sier Aas.

Politiet jobbet onsdag kveld med å varsle de pårørende.

Aas bekreftet også at det var en konfrontasjon mellom politiet og gjerningsmannen før han kom seg unna politiet. Litt senere ble han pågrepet. Ingen politifolk ble skadd i konfrontasjonen, sier Aas.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sier Aas.

Tidslinje for hendelsen på Kongsberg

18.13: Politiet får varsel om hendelsen i butikken

18.28: Sørøst politidistrikt opplyser dette:

«Det pågår aksjon i Kongsberg sentrum ifbm person observert med pil og bue. Har skutt etter person med dette. Publikum bes om å holde seg innendørs. Politiet har ikke kontroll på personen».

19.24: Sørøst politidistrikt opplyser dette:

«Det er pågrepet en gjerningsperson. Det er en alvorlig hendelse. Politiet kommer tilbake med mer informasjon».

19.54: VG melder at PST er orientert om situasjonen.

Ca 20.30: Politiet bekrefter at flere er skadd og flere er døde.

De opplyser også på en pressebrifing at Drammen sykehus og Ullevål sykehus er satt i beredskap.

Kongsberg kommune har opprettet krisestab for å bistå dem som måtte ha behov.

20.43: Justisdepartementet tvitrer:

«Justis- og beredskapsminister Monica Mæland er informert om situasjonen på Kongsberg og følger den tett».

21.37: Politiet har besluttet midlertidig bevæpning etter den alvorlige hendelsen på Kongsberg

22.00 Ny pressebrifing varslet av politiet.

Pil og bue

Det startet med at politiet fikk flere meldinger klokken 18.13 om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. 18.47 ble mannen pågrepet.

Et større område i sentrum ble sperret av og evakuert og det var en omfattende politioperasjon. Vitner meldte om et titalls ambulanser som var på vei mot Kongsberg.

Onsdag kveld var fortsatt store deler av sentrum sperret av. Politiet opplyser at det er fordi de må få kontroll over åstedene.

PIL OG BUE: En pil står i en vegg etter at en person beveget seg rundt med et våpen som skal ha vært en pil og bue i Kongsberg sentrum. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Handlet alene

– Mannen som har utført handlingen, er pågrepet av politiet, og det foregår ikke aktivt søk etter flere personer. Ut fra de opplysningene vi har, er det én person som sto bak dette, sier Aas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Politiet bekreftet i 20.30-tida at de anså situasjonen for å være under kontroll.

Flere av de skadde ble kjørt til sykehuset på Kongsberg, mens Drammen sykehus ble satt i beredskap. Oslo universitetssykehus tok på seg ansvaret for å koordinere AMK-operasjonen.

I tillegg ble åtte ambulanser sendt fra Oslo, bekrefter pressevakt Anders Bayer ved Oslo universitetssykehus til NTB.

– Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate Kongsberg sentrum, til NTB.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde. Politiet har bekreftet at det er omkomne og flere skadde i hendelsen.

Hun sa i 21-tiden onsdag kveld at politiet går rundt med lommelykter og ser gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Kongsberg 20211013. Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter en alvorlig hendelse.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Flere åsteder

Politiet sier at gjerningsmannen har gått rundt, og at det derfor er flere åsteder over et større område.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til politiet fra Sørøst, bidro politiet fra Oslo og beredskapstroppen (Delta) i aksjonen. Flere luftambulanser ble sendt til stedet.

Det ble først meldt at vitner fortalte at militære styrker bisto i aksjonen, men Forsvarets operative hovedkvarter sier til NTB at de ikke er blitt bedt om å bistå.

– Vår operasjonssentral har heller ikke lagt noen ressurser i denne saken, sier talsperson Preben Aursand ved FOH.

Pågrepet

Politiet vil ikke gå i detaljer om hvordan pågripelsen av gjerningsmannen fant sted. I en pressemelding bekreftet politiet at det er en mann som er pågrepet, og at det ikke pågår et søk etter flere gjerningspersoner.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) har bekreftet at de er blitt orientert om saken. Det er også justisminister Monica Mæland blitt.

Mæland og statsminister Erna Solberg skal ha en pressebrifing sent onsdag kveld, har NTB fått opplyst.

– PST er orientert. Vi er i tett dialog med ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB onsdag kveld.

Det var VG som først meldte at PST var orientert.

Kongsberg-ordfører: – Jeg har ikke ord

Flere er skadd og omkommet etter en voldshendelse på Kongsberg. – Det er en tragedie, sier ordfører Kari Anne Sand til VG.

– Det er en tragedie for alle som er berørt. Jeg har ikke ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det sier Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand til VG. Politiet bekreftet rundt klokken 20.30 onsdag kveld at flere personer er skadd og omkommet i Kongsberg sentrum.

Kommunen har satt krisestab og etablert mottak for de berørte.

– Vi prøver å løse situasjonen og ivareta dem som er berørt på ulike måter, sier Sand til VG.