Helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe

Tror nasjonale tiltak vil bli forlenget: – Risikoen for nye smitteutbrudd er fortsatt høy

Regjeringen og helsemyndighetene med pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge onsdag klokka 15.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og arbeids- og sosialminister Henrik Asheim stilte på pressekonferansen.

Det samme gjorde helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Dette kom fram på pressekonferansen:

Folk må forberede seg på at tiltakene fortsetter neste uke

Befolkningen må være forberedt på at de strenge koronatiltakene kan bli videreført etter denne perioden, som varer til og med førstkommende tirsdag.

– Smitten ligger på et nivå der risikoen for nye utbrudd fortsatt er høy, sa helseminister Bent Høie (H) på onsdagens pressekonferanse.

Han viste til den alvorlige situasjonen i mange andre land i Europa, der både smittetall og dødstall når stadig nye dystre rekorder. Landene frykter også at det blir bli enda verre i ukene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må hindre at vi kommer i samme situasjon. Vi vet lite om hvor mye hver enkelt tiltak virker isolert sett, og vi må vurdere tiltakene samlet, ikke hver for seg, sa Høie, som sa folk må forberede seg på at de strenge tiltakene fortsetter også utover tirsdag.

Han er spesielt bekymret for at de smittsomme utenlandske mutasjonene øker risikoen for spredning her i landet.

Fakta om koronautbruddet i Norge

* 509 koronadødsfall er meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). Aldersgruppen med flest dødsfall er personer som er 80-89 år gamle, og 52 prosent av alle døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 56.927 personer har siden februar fått påvist smitte av koronaviruset i Norge, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) onsdag. 3.044.962 tester var fram til tirsdag utført i landet.

* Gjennomsnittsalderen til dem som har fått påvist smitte, var tirsdag 37 år. Det er 30.194 menn som har fått påvist smitte, og 26.733 kvinner.

* Smittetallet, eller R-tallet, sier hvor mange en smittet person smitter videre. Den 6. januar 2021 anslo FHI at dette tallet lå på 1,4.

* 156 koronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det er sju flere enn dagen før.

* Pasientene fordeler seg slik på helseregionene: Helse Midt-Norge 14, Helse nord 3, Helse sør-øst 122 og Helse vest 17.

* 24 pasienter fikk på onsdag behandling i respirator. Det er to flere enn dagen før.

* I alt 440 pasienter hadde fram til tirsdag vært innlagt på intensivenhet.

(Kilder: Helsedirektoratet, FHI)

(©NTB)

Høie: Flere positive til å få koronavaksine

Stadig flere er positive til å ta koronavaksinen. Ifølge Helsedirektoratets koronaundersøkelse svarer 83 prosent at de vil takke ja til å bli vaksinert.

Det sa helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen onsdag. Ifølge Høie er det de eldste som er mest positive.

– I denne aldersgruppen sier 91 prosent at det er sannsynlig at de vil ta vaksinen. Og det er denne gruppen som blir vaksinert nå, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at rundt 25.000 personer i Norge nå har fått sin første vaksinedose. To av dem er kong Harald og dronning Sonja.

– Jeg er glad for å høre at kongen og dronningen har takket ja til vaksinen, sa Høie.

Stoltenberg: – Vaksinasjonen i Norge går etter planen

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg sier vaksineringen i Norge har fulgt planen, selv om det har gått raskere i noen andre land.

– Vaksinasjonen i Norge går etter planen. Det betyr at det er kontrollert, det er effektivt, og det er raskt. Det har gått langsommere enn i noen andre land de første ukene. Framover vil vi bruke alle dosene, og vi vil være trygge på at vi kan gjennomføre hele veien fordi vi har et beredskapslager, sier FHI-sjefen.

I dag holdes det igjen nok vaksine til dose to til alle vaksinerte. Men beredskapslagrene kan tas ned hvis man er helt trygg på at nye leveranser vil komme, ifølge Stoltenberg.

Vaksinelageret i Norge er bygd opp i neste uke

I neste uke vil det ikke lenger være behov for å spare vaksinedoser når flere mottar sin andre dose av koronavaksinen, opplyste helseminister Bent Høie onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge har valgt å sette av vaksiner for å sikre at den siste dosen av koronavaksinen er tilgjengelig til alle som har fått første dose. Det er gjort i tilfelle det oppstår problemer med produksjonen eller distribusjonen.

– Neste uke har vi bygd opp det lageret vi trenger. Fra da behøver vi ikke å holde av ytterligere doser. Da begynner vi også å sette av dose nummer to på dem som allerede har blitt vaksinert, sa Høie og fortsatte:

– Det betyr flere doser til kommunene de neste ukene.

Oppretter telefonsenter for å begrense importsmitte og mutert virus

Regjeringen oppretter et nasjonalt telefonsenter for å hjelpe kommunene med å følge opp alle reisende inn til landet.

Det kan være krevende for kommunene å følge opp innreiseregistreringen – at de får kontrollert om de reisende har testet seg og går i karantene.

– For å bistå kommunene vil regjeringen etablere et eget nasjonalt telefonsenter som får i oppdrag å følge opp alle reisende, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge onsdag.

– Senteret skal beherske flere språk og skal lette kommunenes arbeid med å redusere importsmitte og hindre spredning av mutert virus, sa hun.

Det er Helsedirektoratet som har fått oppdraget med å etablere senteret.

FHI melder om synkende R-tall

Antall registrerte smittetilfeller økte med 19 prosent i forrige uke. Men smittetallet R har falt.

Det viser Folkehelseinstituttets ukesrapport for uke 1, som ble lagt fram onsdag.

Ifølge den nye ukesrapporten ble det registrert 4.589 smittede i uke 1. Det er en økning på 19 prosent fra foregående uke. Samtidig har rekordmange personer testet seg – antall tester økte med hele 70 prosent fra uke 53 til uke 1.

Andelen positive tester falt fra 3,6 prosent i uke 53 til 2,5 prosent i uke 1.

Matematisk modellering gir samtidig et R-tall på 1,2 for perioden etter 27. desember.

Mer oppdaterte analyser som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, tyder på at R har vært synkende gjennom perioden, og at tallet 4. januar lå på 1,0.

R viser hvor mange nye personer hver smittede i snitt gir viruset videre til. Et R-tall på 1,2 betyr at 100 smittede i snitt vil smitte 120 nye, slik at epidemien øker i styrke.

Smitten holder seg derimot på et stabilt nivå når R-tallet ligger på 1,0.

(©NTB)

Mål om obligatorisk koronatest straks etter ankomst til Norge

Mange reagerer på at reisende lar være å teste seg etter ankomst til Norge. Målet er nå at det skal bli obligatorisk med koronatest på grenseovergangen.

Også i dag er det obligatorisk med en test etter ankomst, men innen 24 timer etter grensepasseringen.

Justisminister Monica Mæland (H) understreker at det er straffbart å ikke gjennomføre testen.

– Vi ser at mange reagerer på at folk reiser inn uten å teste seg. Vi ser også at risikoen for importsmitte øker, og vi iverksetter flere tiltak for å begrense importsmitten så mye som mulig, sier Mæland.

For at alle skal kunne teste seg straks de ankommer landet, jobbes det nå med å få opp testkapasiteten på grenseovergangene.

Mæland: Ikke gitt at lovforslag om portforbud sendes til Stortinget

Regjeringen har sendt et lovforslag om portforbud på høring, men det er ikke sikkert at lovforslaget sendes til Stortinget for å bli vedtatt.

I forrige uke ble lovforslaget kjent, noe som skapte stor debatt. På onsdagens pressekonferanse gjentok justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) at det ikke er aktuelt å innføre portforbud per nå.

– Det er heller ikke gitt at vi sender lovforslaget til Stortinget, men det er viktig at vi er forberedt, og at vi utreder verktøy som kan måtte bli brukt i kampen mot pandemien, sa hun.

Høringsfristen er på tre uker.