Pass scanner : SCANNES: Banken vil låne kundens pass et øyeblikk for å avbilde det i en scanner som dette. Foto: Pål Egil Tornholm

Forventer enormt trykk: – Sjekk passet!

Har du planer å reise utenlands i år, bør du sjekke om passet ditt fortsatt er gyldig.

Det er politiets klare oppfordring før de de forventer blir hektiske måneder.

– Vi forventer svært mange henvendelser om å fornye passet eller søknad om nye pass når samfunnet åpner opp, sier leder av felles utlending og forvaltning i Sør-Øst politidistrikt, Torill Sorte, i en pressemelding.

Etterspørselen etter pass utover våren blir trolig så stor at Sorte fraråder reisende å bestille utenlandstur før man har sjekket om passet er gyldig.

Begrenset kapasitet

Politiet forventer at mange ønsker å fornye passet sitt når det blir mulig å reise igjen. I tillegg utløp det mange pass i fjor, uten at de ble fornyet på grunn av pandemien. Bare i Sør-Øst politidistrikt antar man at det er et etterslep på mer enn 100.000 pass.

– Det er av smittevernhensyn fortsatt begrenset kapasitet ved våre syv lokasjoner og alle som skal ha pass må bestille time i forkant på politiet.no, før de møter på passkontoret, opplyser Sorte.

Fakta om pass

For voksne har pass en gyldighet på 10 år. For barn under 16 år er gyldighetstiden 2,3 og 5 år, avhengig av barnets alder.

Pris: 570 kroner for voksne og 340 kroner for barn under 16 år.

Her finner du kontorene

Sør-Øst politidistrikt består av følgende passkontor:

> Notodden

> Skien

Artikkelen fortsetter under annonsen.

> Sandefjord (Stokke)

> Drammen

> Hønefoss

> Kongsberg

> Gol