annonse

Freder hele togstrekket

Tinnoset stasjon
Tinnoset stasjon: Tinnoset stasjon (Foto: Ståle Arfeldt Bergås, Riksantikvaren)

Nå bevares Tinnosbanen som komplett jernbaneanlegg ved at fem bygninger langs banen også fredes.

  • System Administrator

I desember ble Tinnosbanen fredet av Riksantikvaren. Nå bevares et komplett jernbaneanlegg ved at fem stasjonsbygninger langs banen også fredes, heter det i en pressemelding fra Riksantikvaren.

- Stasjonsbygningene bidrar til et helhetlig bilde på en historisk transportåre. Bygningene er viktig for stasjonshistorien til Tinnosbanen og som deler av Norges første elektrifiserte jernbane med normal sporvidde, melder riksantikvar Jørn Holme.

Facebook-knapp kommer her

Tinnosbanen var den første normalsporede vekselstrømbanen i Norge. Banen åpnet 11. juli 1909 og ble elektrifisert i 1911. Med sine løsninger for bruk av vekselstrøm, var Tinnosbanen et pioneranlegg. Banen var en helt nødvendig forutsetning for Hydros etablering av industri på Rjukan.

Fredningen omfatter Notoddens første stasjon, Lisleherad stasjon med uthus, Gransherad stasjonsmesterbolig, Tinnoset stasjon med uthus og Tinnoset godshus.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.