Oslo 20220201. Statsminister Jonas Gahr Støre taler under pressekonferanse om koronasituasjonen tidligere i år. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Avviklet koronatiltakene i dag. Se hvilke regler ble fjernet

Regjeringen opphever de aller fleste koronatiltakene fra klokka 10.00 i dag, lørdag. Du kan følge pressekonferansen direkte her.

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol inviterte til pressekonferanse om koronasituasjonen lørdag klokken 10.00.

Her er noen av hovedpunktene de presenterte:

Regjeringen fjerner kravet om å holde en meters avstand på offentlige steder.

– Meteren blir borte. Vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, legger han til.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

* Kravet om munnbind fjernes også.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

* Barn trenger ikke å teste seg mer. Bare voksne som har symptomer anbefales å teste seg.

* Smittede voksne anbefales fortsatt å holde seg hjemme i fire døgn.

* Barnehagebarn og skoleelever anbefales å holde seg hjemme når de er syke, men kan gå i barnehagen og på skolen så lenge de har vært feberfrie i 24 timer. De er ikke pålagt å teste seg selv om de har symptomer.

* De gjenværende innreisereglene om plikt til registering og negativ test før ankomst oppheves.

* Regjeringen forventer fortsatt høyt smittenivå i ukene framover, men mener at fortsatt strenge tiltak vil gjøre større skade enn sykdommen.

* Særlig sårbare personer og de som omgås dem oppfordres til å være forsiktige og ta hensyn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan du se pressekonferansen direkte:

Lørdag morgen ble det kjent at FHI og Helsedirektoratet anbefaler å gå over til en normal hverdag.

– Med den kunnskapen vi har nå, og slik situasjonen nå ser ut, så mener vi at samfunnet kan gå tilbake til normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19, uten at det vil gi betydelig økt sykdomsbyrde fra covid-19, står det i det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet og FHI.

Helsemyndighetene anbefaler også symptombasert testing i to til tre uker, med anbefaling om å holde seg hjemme ved positiv test, før en overgang til testing på klinisk indikasjon.

Disse koronatiltakene gjelder nå og kan bli endret lørdag 12. februar

* Krav om å holde en meters avstand på offentlige steder.

* Krav om bruk av munnbind der meteren ikke kan overholdes, for eksempel på offentlig transport og i butikker.

* Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift ved serveringssteder, fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende. Dette innebærer blant annet at det ikke kan være dansing på utesteder.

* Påbud om isolasjon for koronasmittede i fire dager.

* Krav om at arrangører må legge opp til en meters avstand på offentlige arrangementer uten faste tilviste plasser.

* Krav om smittevernfaglig forsvarlig drift på skoler og i barnehager. Kommunene bestemmer selv hvilket beredskapsnivå skolene skal være på.