I denne moskeen i Skien sentrum gikk Bastian Vasquez.
I denne moskeen i Skien sentrum gikk Bastian Vasquez. Foto: FOTO: JANNICKE MØLLER ANDERSEN OG SKJERMDUMP FRA ISIL-VIDEO

– Han har ikke tatt valg på vegne av oss, han har tatt de selv

To styremedlemmer i Telemark islamsk trossamfunn sier at islamisten Bastian Vasquez (25) fra Skien selv må stå for de valgene han har tatt.

Islamisten Bastian Vasquez (25) fra Skien vanket i moskeen til Telemark islamsk trossamfunn for noen år tilbake.

Nå befinner Vasquez seg i grenseområdene mellom Syria og Irak, hvor han kriger for den islamistiske gruppen «Den islamske stat» (IS) (Tidligere ISIL).

Torsdag ettermiddag tok Varden turen opp til moskeen i Skien for å snakke med to representanter fra styret i trossamfunnet om Vasquez.

– Jeg vet hvem han er. De fleste i Skien ville ha kjent han igjen, for han har jo vokst opp på Gulset, sier et av styremedlemmene, før den andre legger til:

– Jeg kjenner ansiktet hans, men jeg har ikke snakket med han.

Bastian Vasquez fra Skien skal ha blitt drept fordi han forårsaket dødsfallet til sønnen til den kjente islamisten Afran Bhatti og Shezad.
Bastian Vasquez fra Skien skal ha blitt drept fordi han forårsaket dødsfallet til sønnen til den kjente islamisten Afran Bhatti og Shezad. Foto: FOTO: SKJERMDUMP FRA ISIL-VIDEO

Begge ønsker å være anonyme. Det å stå fram med fullt navn og bilde kan bli oppfattet som både positivt og negativt, påpeker de to. Og for å unngå negativ oppmerksomhet, velger de derfor å uttale seg anonymt.

Kom på fredagsbønn

Styremedlemmene vet ikke når Vasquez konverterte til islam, eller hvordan det skjedde. Moskeen i Prestegårdsgata ble bygget for tre år siden, og Vasquez begynte å gå der fra starten av, forteller de:

– Han var her og ba en del ganger. Han pleide å komme på fredagsbønn, men nå har han vært borte en god stund.

Ingen av de kan huske når de så han sist.

– Det er litt vanskelig å si akkurat når han sluttet, men det er et par år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De har ikke hatt kontakt med han siden han sluttet å gå i moskeen.

Ble radikal

Norsk-chileneren Vasquez konverterte til islam i ungdomsårene og kom etter hvert i kontakt med mer radikale muslimer som Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad. Han ble også en sentral skikkelse i den norske islamistgruppen «Profetens Ummah».

Styremedlemmene i Telemark islamsk trossamfunn vet ikke når eller hvordan Vasquez ble radikalisert.

– Nei. Vi kjenner ham ikke slik at vi vet hvem han hang med eller hva han gjorde på fritiden. Vi møter de som er knyttet til moskeen i bønnetiden, som er fem ganger om dagen. Det er ofte at ungdommer ikke kommer så ofte, forteller de, og legger til at moskeen er stor og at folk dermed kan be og stikke, uten at noen legger merke til det.

Snakker om Vasques

De forteller videre at de snakker om Vasquez i moskeen:

– Det er jo veldig naturlig å ta diskusjoner rundt sånne ting, og blant ungdommer vil du finne forskjellige meninger.

– Hva tenker dere om de valgene han har tatt?

– Som styremedlem er det en av tingene jeg ikke bør svare på, fordi jeg har et ansvar overfor medlemmene av trossamfunnet. Det kan være veldig skadelig både om jeg hadde svart ja eller nei på om jeg støtter han. Derfor vil jeg si ingen kommentar til det.

Kritikk av muslimer

– Føler dere at muslimer blir stigmatisert som gruppe fordi enkelte muslimer velger å gjøre ekstreme handlinger slik Vasquez har gjort?

– Det er ganske vanlig i den verden vi lever i at islam ofte blir knyttet til negative handlinger utført av noen få. Vi har sett hva som har skjedd i USA og hvor lenge det har forfulgt islam. Det samme gjelder med det som har skjedd i Kenya nylig, og dette vil være enda en sak som mediene og verdens befolkning vil være opptatt av framover. Vi tenker at islam er en gudsreligion. Og om Gud vil beskytte, vil han beskytte deg uansett om det er vi som snakker om det eller om hele verden snakker om det. Det er samtidig veldig synd at man automatisk tenker at islam er slik som noen vil presentere islam. Realiteten er at alle har tilgang til å lese om islam, dersom de ønsker å få budskapet riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Må stå for handlingene

Vasquez er etterlyst internasjonalt fordi han er tiltalt for trusler mot Jens Stoltenberg og det norske kongehuset. Han har også uttalt i en nylig publisert IS-video at han og opprørerne har drept flere irakiske soldater.

– Det er ikke noe vi ønsker å snakke om. Det er utenfor Norge. Det er politikernes oppgave å legge seg opp i det. Det er ikke vår jobb. Det som skjer i Syria og i Irak har ikke vi noe med.

De påpeker at Vasquez ene og alene må stå for de handlingene han har utført:

– Han har ikke tatt valg på vegne av oss, han har tatt de selv. Vi kan ikke kommentere de valgene han selv har tatt. Alle har ansvar for seg selv. Vi har ansvar for våre medlemmer og for at de kan praktisere sin religion i Norge og her i moskeen. Ut over det har vi ikke noe med hva de gjør, sier det ene styremedlemmet.

LES OGSÅ:

-

– Det er uten tvil en farlig person

-

– Jeg så ikke noe vondt i ham da

-

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST starter etterforskning av islamistisk skiensmann

-

Skiensmann var med å drepe soldater i Syria