Odin Adelsten Bohmann, bystyremedlem og hovedutvalgsmedlem (Ap) vil ikke at bursdagsfeiringer skal bidra til utfrysninger. Nå skal saken diskuteres i hovedutvalget for oppvekst i Skien kommune.
Odin Adelsten Bohmann, bystyremedlem og hovedutvalgsmedlem (Ap) vil ikke at bursdagsfeiringer skal bidra til utfrysninger. Nå skal saken diskuteres i hovedutvalget for oppvekst i Skien kommune. Foto: Tone Lensebakken

Han vil at politikerne skal lage regler for hvem som skal inviteres i barnebursdag

Noen barn blir aldri invitert i bursdag. Nå tar Skien kommune spørsmålet opp politisk.

Odin Adelsten Bohmann er for tiden hjemme i pappapermisjon, men er glødende opptatt av at ingen barn skal holdes utenfor. Derfor sendte han en forespørsel til administrasjonen, hvor han ber om at det lages regler for hvem som blir invitert i bursdager. Reglene skal gjelde i barnehager og på skoler i Skien kommune.

– Jeg er glad for at hovedutvalget har bedt om sak på hvordan vi kan bidra til å regulere dette i Skien, slik at bursdagsfeiringer i alle fall ikke bidrar til utfrysing, sier Adelsten Bohmann, som er bystyremedlem og hovedutvalgsmedlem (Ap).

– Jeg vet jo at mange allerede har etablert ulike ordninger knyttet til feiringer for å bidra til å sikre at barna blir inkludert, og det er veldig bra. Men, jeg vil ha regler for alle, slår Adelsten Bohmann fast.

Les også: Slik reagerte barna da Anette droppa sukker i barnebursdagen

Nå skal saken diskuteres i hovedutvalget.

– Det er et rettferdighetsprinsipp i denne saken, der man skal legge til rette for at alle barn skal bli inkludert. Det vil jeg mer enn gjerne bidra til.

Voksne som bestemmer

Adelsten Bohmann har selv en sønn i barnehage hvor de har opprettet regler i forhold til bursdagsfeiringer.

– Man inviterer avdelingen, alderstrinnet eller etter kjønn, forklarer han.

Les også: Kom på denne geniale ideen da Ole og Emilie (6) skulle feire bursdag

– Sønnen vår kom hjem og sa at han ikke ville invitere en annen på grunn av en krangel om klosser. Da forklarte jeg at det er voksne som bestemmer hvem som kommer, det er alle eller ingen og man går i bursdag om man er invitert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Noen lar være å komme

Adelsten Bohmann understreker at det ikke skal lages en regel som noen vil slite med.

– Det er mange spørsmål rundt dette og vi må diskutere hvordan vi kan løse det. Jeg er så langt fornøyd med at det blir tatt opp. Helt fornøyd blir jeg nok ikke før regler er på plass, understreker han.

Inger Tveit jobber på Voksenopplæringen i Skien. Hun har 20 år bak seg som barneskolelærer.

Les også: Anita (32) hadde ikke råd til å sende sønnen i barnebursdag

– Bursdagsfeiringer bidrar til ekskludering og vonde opplevelser dersom ikke de voksne greier å ta kloke avgjørelser. Det bør være et tema i sosialkompetanse på alle trinn. Oppvekst sender jo ut temaer som skolene skal ta opp, dette burde være et av dem, sier Tveit.

Hun tror det ofte er et større problem at barn lar være å komme selv om de er invitert.

– Dersom barn kaster bursdagsinvitasjoner har foreldrene en oppgave med å skape gode holdninger, understreker hun.

Tveit opplevde selv å se barn rive i stykker invitasjonene foran bursdagsbarnet for noen år siden.

– Det er mobbing og det er alvorlig. Jeg tok det opp med foreldre og det satt de pris på. Vi må ha regler, men jeg tror foreldre og skole sammen kan diskutere og bli enige om hva som gjelder. Det er viktig. Ingen skal føle at de blir holdt på utsiden, avslutter hun.