Mamma Hanne Augestad Smith har sørget for den omfattende logistikken på 17. mai.
Mamma Hanne Augestad Smith har sørget for den omfattende logistikken på 17. mai. Foto: CHRISTINE NEVERVIK

Heftig 17.mai-feiring for korpsfamilien. – Det er jo litt logistikk

Fem familiemedlemmer, tre ulike korps, og en logistikk av en annen verden. Familien Augestad Smith har nok en litt heftigere 17. maifeiring enn de aller fleste.

Dagen starter klokka 6 på morgenen for familien fra Hovenga i Porsgrunn. Evy Andrea og søsteren Mari har allerede spist frokost og fått på seg uniformene. Dagens aller første oppdrag er morgenparade med Porsgrunn Pike- og Guttekorps, og begge søstrene er i godt humør når de legger i vei bortover mot oppmøtestedet. – Vi er en korpsfamilie. Foreldrene våre spiller jo, så det er vel der vi har fått det fra.

Salutten smeller nøyaktig klokka 7, og den lange dagen er i gang.

Logistikk

Det er mamma Hanne som er hjernen bak den omfattende logistikken. Mens jentene går morgenparade og reiser videre til Bergsbygda for å spille, hjelper hun yngstemann, Anders, med å gjøre seg klar. Han spiller ennå i juniorkorpset Borge Skolekorps, og klokka 8 er det hans tur til å ta fatt på dagen, med saksofon og uniform. Etterpå drar Hanne videre til Vestsiden i Porsgrunn der hun og mannen Jens spiller.

– Ja, det er jo litt logistikk. Heldigvis hadde vi alt klart i går; noter, kaker, uniformer og instrumenter. Hvis ikke hadde det nok blitt ganske lite hyggelig her i dag tidlig, smiler hun.

Sosialt

Korps går bokstavelig talt i familien for denne gjengen. Hanne og Jens møttes i studentorkesteret, og begge har spilt i korps i over 30 år.

Nest siste spilleoppdrag denne dagen. Anders holder koken.
Nest siste spilleoppdrag denne dagen. Anders holder koken. Foto: CHRISTINE NEVERVIK
Mari marsjerer med Porsgrunn Pike- og guttekorps i barnetoget.
Mari marsjerer med Porsgrunn Pike- og guttekorps i barnetoget. Foto: CHRISTINA NEVERVIK
I familien Augestad Smith spiller absolutt alle i korps, og alle spiller ulike instrumenter. Fv. Hanne (baryton), Evy Andrea, 17 (trompet) Anders, 10 (saksofon) Jens (trombone) og Mari, 15 (klarinett)
I familien Augestad Smith spiller absolutt alle i korps, og alle spiller ulike instrumenter. Fv. Hanne (baryton), Evy Andrea, 17 (trompet) Anders, 10 (saksofon) Jens (trombone) og Mari, 15 (klarinett) Foto: CHRISTINA NEVERVIK
I familien Augestad Smith spiller absolutt alle i korps, og alle spiller ulike instrumenter. Fv. Evy Andrea, 17 (trompet) Hanne (baryton) Anders, 10 (saksofon) Mari, 15 (klarinett) og Jens (trombone)
I familien Augestad Smith spiller absolutt alle i korps, og alle spiller ulike instrumenter. Fv. Evy Andrea, 17 (trompet) Hanne (baryton) Anders, 10 (saksofon) Mari, 15 (klarinett) og Jens (trombone) Foto: CHRISTINE NEVERVIK
Det er endelig litt tid til å slappe av og far og sønn rusler hjemover for en pust i bakken.
Det er endelig litt tid til å slappe av og far og sønn rusler hjemover for en pust i bakken. Foto: CHRISTINE NEVERVIK
Siste spilleoppdrag før pause.
Siste spilleoppdrag før pause. Foto: CHRISTINE NEVERVIK
Det er tidlig morgen og Anders (10) gjør klar saksofonen, mens hunden Bella følger med.
Det er tidlig morgen og Anders (10) gjør klar saksofonen, mens hunden Bella følger med. Foto: CHRISTINE NEVERVIK
Korps kan være litt slitsomt, men er mest gøy, konkluderer Anders (10)
Korps kan være litt slitsomt, men er mest gøy, konkluderer Anders (10) Foto: CHRISTINE NEVERVIK

Etter at barnetoget er over og de fleste spilleoppdragene unnagjort, samles familien for et par timers pause, med grilling, kake og, selvfølgelig, is. Og selv om gjengen begynner å bli slitne, er de fortsatt ikke i tvil om at korps er gøy.

– Det er et veldig inkluderende miljø. Alle er viktige. Det er også en fin måte å bli kjent med folk på, sier Hanne.

– Det kan være litt slitsomt, men det er mest gøy. Og så liker jeg litt utfordringer, sier Anders.

Et oppdrag til

Beina er såre og armene slitne etter å ha båret på tunge instrumenter i flere timer, men dagen er ennå ikke over for korpsfamilien. Uniformer og instrumenter pakkes inn i bilen og alle fem setter kursen for Vestsiden skole.

Skolegården er et mylder av fargesprakende uniformer og faner, og korpsfamilien skal snart stille opp med hver sine korps og marsjere opp til Rådhusplassen en siste gang. En lang dag er straks over.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hva skal de gjøre når de kommer hjem?

– Slappe av, sier to av dem. – Ja, og spise is, så klart.