I en nylig anbefaling til Helse- og omsorgsdepartementet fraråder Mattilsynet forslag om innføring av aldersgrense ved salg av energidrikk. Forbrukerrådet oppfordrer helseministeren til å se bort fra frarådingen.

Direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket oppfordrer helsemyndighetene til å ta barn og unges helse på alvor.

– Vi må stoppe utviklingen. Energidrikk er ikke ment for barn, og da må det heller ikke selges til barn, så enkelt er det. Ja, det står på boksen, med ørliten skrift, at dette ikke bør inntas av barn, men budskapet drukner i hipt og kult design, utviklet og laget for å treffe barn og ungdoms preferanser, sier Blyverket i en pressemelding.

– Nødvendig tiltak

Blyverket er skuffet over anbefalingen til Mattilsynet.

– En lovpålagt aldersgrense vil være et målrettet, effektivt og nødvendig tiltak for å bremse konsumet av energidrikk blant de yngste i samfunnet vårt, sier Blyverket.

Inger Lise Blyverket

Direktør i Forbrukerrådet

Salget har skutt i været

I 2019 anbefalte Mattilsynet at en lovpålagt aldersgrense ved salg av energidrikk burde vurderes, dersom inntaket økte blant barn og unge.

Siden den gang har salget skutt i været – fra 41 millioner liter i 2019, til 73 millioner liter i 2022, ifølge Forbrukerrådet. Folkehelseinstituttet skrev også i desember at andelen unge som drikker energidrikker har økt i tidsperioden 2017–2022.

Likevel fraråder Mattilsynet departementet å innføre en aldersgrense. De mener i anbefalingen at man ikke har gode nok data for å si at barn drikker mer energidrikk nå enn i 2019.