– Hodepine er en av de vanligste lidelsene vi har, likevel er det nederst på rangstiden. Det er store muligheter for å bedre behandlingen for disse pasientene – og jeg vil være med å sparke inn de dørene, sier nevrolog og migreneforsker Maria Bengtson Argren til Varden.
Migreneeksperten tror mye av årsaken til den manglende oppmerksomheten er at det i all hovedsak er en kvinnesykdom.
– Det er mye stigma rundt migrene, og mange med migrene får beskjeden: «Bare ta deg en paracet og kjemp deg gjennom arbeidsdagen». Vi må få frem at disse smertene er enorme og kan vare i flere dager.
Hun er også opptatt av hvordan folkesykdommen migrene frarøver kvinner de mest fruktbare og produktive årene.
– Jeg kan snakke om migrene til jeg blir blå i fjeset. Folk blir ofte sjokkert når de får høre hvor vanlig dette er, sier hun.
Maria er født og oppvokst i Langesund, men eventyrlysten gjorde at hun flyttet derfra allerede som 15-åring. Videregående tok hun i varmere strøk – på Gran Canaria.
Fikk panikk
Deretter ble det språkstudier i Bø og i Bergen, men det ble ingen innertier.
– Planen var å følge i mammas fotspor å bli lærer. Men underveis i studiene gikk det opp for meg at jeg skulle være med å forme unges sinn, og jeg fikk litt panikk. Da måtte jeg tenke nytt.
Etter endt studium i Bergen gikk turen nok en gang til det store utland, denne gang ble det medisinstudier og seks år i Ungarn.
– Det var seks fantastiske år og jeg ble kjent med folk fra hele verden. Det er en opplevelse jeg ikke ville vært foruten, forteller hun.
Det var under praksisårene ved sykehuset Telemark at hun virkelig fikk øynene opp for nevrologi. Det har det blitt en spesialisering i og nå er hun godt i gang med en doktorgrad også.
Nå jobber hun 50 prosent i klinikk på nevrologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus og 50 prosent i en forskerstilling. Én dag i uka tilbringer hun med de hardest rammede migrenepasientene i landet ved hodepinepoliklinikken.
– Migrene påvirker alle deres livsvalg. Noen har latt være å ta utdanning, har falt utenfor arbeidslivet eller har latt være å få flere barn. Og mange blir isolerte.
Store konsekvenser
For flere pasienter påvirker lidelsen også dere psykiske helse.
– Jeg møter flere pasienter med alvorlige psykiske lidelser som følge av migrene-diagnosen. Det kan være angst og depresjon, men også panikklidelser. Å ikke vite når det neste anfallet kommer er en stor belastning og en veldig begrensning for de det gjelder.
På Vardens arrangement skal Maria også fokusere på at det er lys i tunellen.
– Det er masse å jobbe med før situasjonen går så langt og blir helt fastlåst. Jeg vil gi migrenerammede et lite håp.
Vardens kvinnevorspiel er helt utsolgt, men du kan følge Maria og de fem andre kvinnene på scenen direkte på Varden torsdag 9. november klokka 19.30.