SIKRER: Disse to HV 03-soldatene sikrer øvelsesområdet i Hydroparken tirsdag formiddag. Foto: Knut Heggenes

– Helt kritisk at vi kan ha slike øvelser midt i byen

Rundt 160 soldater fra HV 03 «Gunnerside» har inntatt byen etter et «terroranslag». Den store øvelsen pågår nå i Hydroparken, på flyplassen og i sentrum.

Scenarioet er et «terroranslag» mot et gassanlegg i Hydroparken i Notodden. Alle redningsetatene i Notodden er også involvert i øvelsen, der mange mennesker er «skadet».

– Det er helt kritisk at vi kan ha slike øvelser midt i byen, og sammen med nødetatene, sier sjefsersjant Jim Berg i HV 03 til Varden, mens øvelsen pågår i næringsparken tirsdag formiddag

PÅ OPPDRAG: Notodden brannvesen er en av nødetatene som er i fullt oppdrag under øvelsen. Foto: Knut Heggenes

Skal trygge folket

Dette er andre gangen på kort tid at HV 03 «Gunnerside» har øvelse i Notodden. Denne gangen pågår det aksjoner både i Hydroparken, på flyplassen og i sentrum av byen.

– Øvelsen er lagt opp som et hybridscenario med et hoved terroranslag i Hydroparken med forgreininger i byen med forskjellige aktører involvert, forteller sjefsersjant Jim Berg i den nasjonale innsatsstyrken «Gunnerside» i HV 03. Berg er for øvrig selv fra Notodden.

SJEF: Sjefsersjant Jim Berg er en av lederne under den store øvelsen. Foto: Knut Heggenes

– Det er kjempebra, og helt kritisk, for oss å få øvde på denne måten sammen med de sivile nødetatene. Vi må tilpasse oss og snakke det samme stammespråket, for å kunne gjøre en best mulig innsats. Det er faktisk helt avgjørende både å øve sammen, og å komme inn i bymiljøer. Vi skal være der folk er for å kunne gjøre jobben vår. Det er oppgaven vår å trygge folket, sier Berg til Varden

Trene på totalforsvar

Tore Hagen er beredskapsleder i Notodden kommune, og er også tett på under den pågående øvelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDER: Beredskapsleder Tore Hagen overvåker øvelsen. Foto: Knut Heggenes

– Det er viktig å få trent på et totalforsvar opp mot et terroranslag på denne måten. Vi har alle nødetatene med på denne øvelsen, som HV 03 har tatt initiativet til. Dette gir oss veldig god trening både på å håndtere slike situasjoner i et beredskapsperspektiv og det er viktig opp mot et samarbeid på tvers av etater. Vi kjører fulle utrykninger.

– Her er det et gassanlegg som er utsatt for et terroranslag med en rekke skadde personer. Området evakueres, de skadde behandles og transporteres til ulike mottak. Notodden sykehus er også med på øvelsen, men politiet måtte dessverre trekke seg på grunn av mannskapsmangel, forteller Hagen.

ØVELSE: Terrorøvelse på Notodden. Foto: Knut Heggenes

HV 03 vil være i aksjon i Notodden fram til klokken 02.00 natt til onsdag.