annonse

Helt tomt for motgift i Norge

PASS OPP
PASS OPP: Det er ormeår. Ekstra skummelt blir det for hundeeierne når produsenten av motgift har lagt inn årene. (Foto: Scanpix)

Det er nå helt umulig å få tak i motgift til huggormbitt. – En del dyr risikerer faktisk å dø om de ikke får serum i tide, sier veterinær Camilla Krogsrud.

  • Nils Skumsvoll

Det ligger an til et ordentlig ormeår. Det gjør ikke situasjonen bedre for veterinærene, som med jevne mellomrom får inn hunder og andre dyr som har hatt et ublidt møte med huggorm på tur i skogen.

Facebook-knapp kommer her

Nå er det tomt på markedet over hele landet, noe som bekymrer veterinærene.

Produksjonsstans

– Dette er faktisk helt krise. Vi har fått beskjed om at det per i dag ikke produseres medisiner nok til å mette markedet, sier Krogsrud til Varden.

Medisinen som benyttes er i følge veterinæren svært dyr, noe som gjør at mange dyreklinikker ofte har lite på lager.

– Vi betaler nærmere to tusen kroner for en ampull. Det blir en dyr ekstra kostnad for dyreklinikkene om det går ut på dato. Nå er vi helt tomme, og får ikke tak i flere, sier hun fortvilet.

I cirka 35 prosent av tilfellene er det såkalte tørrbitt når ormen hugger til mot dyr. Det vil i følge Krogsrud si at ormen ikke sprøyter inn gift i bittet. Da går det som regel bra med dyret som rammes. Om ormen sprøyter inn gift kan det bli svært dramatisk.

– En anafylaktisk sjokkreaksjon er en allergisk reaksjon på giften som gir de første umiddelbare symptomene. Deretter kan toksinene videre føre til lever og nyreskader, og i verste fall død dersom dyret ikke får behandling, sier veterinæren.

Leter over hele Europa

Per Holm, farmasøyt ved Svaneapoteket i Hamar har spesialisert seg på dyremedisin. Han bekrefter at det nå er helt tomt for medisinen.

– Vi har kalt medisinen for Zagreb antiserum, fordi produsenten der nede har dominert markedet. Nå har de mistet rettighetene til å produsere dette, noe som gjør at det faktisk er helt tomt, sier han til Varden.

Det jobbes nå intenst ed å skaffe medisiner fra flere andre produsenter i Europa.

– Vi har vært i kontakt med polske produsenter, men vet ikke om vi kommer i mål. Nå er det helt tomt i hele Norge, om det da ikke ligger noen ampuller og slenger i en skuff hos et enkelt apotek her og der, sier han.

– Når kan det forventes nye medisiner?

– Det kan jeg faktisk ikke gi deg noe godt svar på, avslutter han.

Ikke farlig for mennesker

Veterinæren understreker at dette ikke gjelder medisin for mennesker. I utgangspunktet er ikke et huggormbitt farlig for de tobeinte, men noen personer kan få alvorlige allergiske reaksjoner. Barn er også ekstra utsatt.

– Medisinen vi her snakker om er laget for dyr, og ikke mennesker, sier Krogsrud til Varden.

Klikk for å se kommentarer ()

Her kan du fritt komme med synspunkter og informasjon. Vi krever fullt navn. Da blir det mer interessant for andre å lese det du skriver. Trakassering, trusler, hatske meldinger eller reklame aksepteres ikke på varden.no. Falske profiler utestenges. Vær saklig og vis respekt når du kommenterer.