Det sier Madeleine Haugerød som bor i et hus langs på Oterholt langs Luksefjellvegen i Skien etter det som ble en dramatisk fredag ettermiddag.

Etter endt arbeids- og skoleuke satte Madeleine Haugerød og samboeren seg ned med barna Marie (5) og Tobias (2) og et annet familiemedlem ned på kjøkkenstolene for å spise etter å ha fyrt opp i peisen i stua.

Så ble familiemiddagen brått avbrutt.

– Det luktet plutselig veldig røyk og så tok det ikke mange sekunder før røykvarsleren ulte. Vi småløp inn i stua og så da at det kom mye røyk fra veggen bak peisen.

Det sier Madeleine til Varden noen timer etter dramaet.

Evakuerte hele familien

Hun forteller at de raskt kom seg ut av huset etter å ha oppdaget røyken.

– Vi kledde på oss yttertøy og kom oss ut. Så ringte vi 110 og kom oss ned - og inn - til min søster som bor like i nærheten, sier Haugerød.

Der ventet de fram til brannvesenet og ambulansen kom fram.

– Vi ble sjekket i ambulansen alle fire, men ingen av oss ble skadet. Heldigvis, sier Madeleine.

Alle nødetatene rykket ut til brannen. Foto: Tipser

Må bo andre steder i flere dager

Brannvesenet tok seg inn i huset og skar opp en del av veggen for å komme seg på baksiden for å slukke den lille brannen.

– Vi var inne etterpå og huset er ikke beboelig akkurat nå. Det er mye røyklukt og også en del skader av både brann og kutting i vegg. Og peisen kan vi jo ikke fyre på, så det tar nok noen dager før vi kan flytte hjem igjen, sier tobarnsmoren som legger til at familiens første natt blir hos hennes mor.

– Hva tenker man etter en slik opplevelse?

– Tankene suser jo litt i hodet. Jeg tror vi alle fikk litt sjokk med en gang og at barna ble litt redde. Men så ble vi utrolig godt tatt vare på av både ambulanse-, brann- og politifolkene.

Byttet batteri på røykvarsleren

Hun synes det er skremmende å se hvor fort en brann kan oppstå og hvor fort det sprer seg.

– Og hva hvis dette hadde skjedd når vi sov eller ikke var hjemme? Hadde vi overlevd? Hadde det vært noe hus igjen? Jeg tror vi i hvert fall lærte hvor viktig det er å ha fungerende røykvarslere i huset. Og det er heller ikke mange dager siden vi byttet batteri!