TEATER: Et av tilbudene i Skien i sommer, er teater- og improvisering. På bildet (f.v.) Noah Aleksander Vinje Vestgaard, Aleksander Eriksen og Malin Vestby Holthe. Foto: Bjørnar Larsen

Her får barn og ungdom gå på sommerkurs i skoleferien

Kajakkpadling, elektronisk musikk og piratshow – dette er bare noen av de mange tilbudene Skien kommune har til sine innbyggere i alle aldre.

SKIEN (VARDEN) – Jeg vil bli kokk når jeg blir voksen!

Nadia Mohammed Bashir er svært sikker i sin sak der hun lager mat ved et av kursene for 10 til 14-åringer på Gråtenmoen bydelshus.

– Jeg elsker å lage mat, gjør det ofte hjemme og jeg liker å lage salat, sier den kommende kokkestjernen der hun iført kokkelue og forkle lager de flotteste matretter

– Det er også gøy å kunne servere andre den maten vi lager, legger Max Granheim til. Han har taco som en av sine favorittretter når han selv står for matlagingen.

IMPONERTE ORDFØREREN: Elever på matkurset for 10-14-åringer viste fram sine kunster da Skiens ordfører torsdag besøkte Gråtenmoen bydelshus. På bildet (f.v.), Mathias Sti, Najma Nir Ali, Kasper Aakesen Antonsen, ordfører Hedda Foss Five, Nadia Mohammed Bashir og Max Granheim. Foto: Bjørnar Larsen

– Gode sommeropplevelser

«Sommerskolen» på Gråtenmoen er et av de mange tilbudene som innleder bysommeren i Skien. Tar Nadia og Max og de andre unge kokkene en tur utenfor kjøkkenet, må de trå forsiktig rundt malergruppa som har spredd sine kunstverk utover hagen. Og går man noen skritt til, blir man fanget inn av teater- og improviseringsgruppa som prøver ut stadig nye teaterkunster.

Gjennomsnittsalderen er nok noe høyere når det er onsdagstreff i bakhage til Gråtenmoen bydelshus. Fra 11. til 13. disse formiddagene kan man få med seg blant andre Frode Moltemyr, Jan Heidenstrøm og Pors duo.

Skien har et stort tilbud hver sommer, men på grunn av koronaviruset og ringvirkningene av dette har kommunen trådd til litt ekstra i år.

– Vi har tatt høyde for at i år er det flere barn enn som skal ha sommerferien lokalt. Så, jo mer vi kan tilby positive og gode opplevelser, jo mer kan de unge komme tilbake med andre opplevelser enn de ville gjort i en vanlig sommer, sier Kathrine Daviksnes som er enhetsleder for kultur og fritid i Skien kommune.

Daviksnes kan allerede nå si at sommerkursene – som de på Gråtenmoen – er så vellykkede at det vil kommunen gjenta i kommende år.

Det kommunale tilbudet i Skien er for omfattende til å oppsummere her, men går man inn på kommunens nettsider får man en oversikt over hva som er tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Litt av det kommunale sommertilbudet i Skien

Fra mandag 27. juni: Sommerkurs på Gråtenmoen bydelshus (mat-, teater-, maling- og musikk-kurs – for 10–14 år)

4. juli: Pelle Kanon og sjørøverøya (dukketeater i Ibsenhuset – for barn)

14. juli: Havfiske (for voksne over 20 år)

20–21. juli: Gaming på Lie bydelshus (for ungdom)

Hver onsdag på Gråtenmoen bydelshus: Onsdagstreff i hagen med musikk og sang fra blant andre Hans Martin Eriksen, Rolf Grongstad og Herøya Oldermannslag.

Les mer på: skien.kommune.no/aktuelt/sommer-i-skien/

UNGE KUNSTNERE: (f.v.) Chelsea Viola Kleivene Aas, Sanne Skau Hanes, Hanne Klingenberg Halsør og Elise Klingenberg Halsør har fått prøve seg på ulike håndverksteknikker på malekurset. Foto: Bjørnar Larsen

Forfriskende sommer

– Dette smakte veldig godt!

Ordfører Hedda Foss Five storkoser seg i hagen ute på Gråtenmoen der hun tester ut en av de unge kokkenes forfriskende og selvfølgelig alkoholfrie sommerdrikker. Hun er på besøk på Gråtenmoen bydelshus for å få førstehånds kjennskap til hvordan de unge tar imot kommunens tilbud.

– I samarbeid med frivillige organisasjoner sørger kommunen for at det skjer mer enn noen gang denne sommeren. Bydelshusene skal være et tilbud til alle i nærmiljøet og det får vi jo vist nå, sier Foss Five.

– Om normaliteten ikke har kommet tilbake ennå, så må vi få håp og framtidstro på plass igjen. Da er det viktig at ikke alt er sommerstengt, legger ordføreren til

– Og en bonuseffekt kan kanskje være at noen av de unge som deltar på for eksempel en teatergruppe denne sommeren til høsten finner ut at de vil starte på kulturskolen eller andre teatergrupper til høsten, sier kulturleder Daviksnes.

UNGE KOKKER: (f.v.) Nadia Mohammed Bashir og Max Granheim er begge fristet til å bli kokker når de blir voksne. Foto: Bjørnar Larsen

Få gnisten tilbake

Skiensordføreren legger vekt på å få alle grupper med når samfunnet sakte går tilbake til noe av det vi hadde før koronaen. Da er det viktig å ha møtesteder.

– De yngste og de eldste er kanskje de to gruppene som har «lidd mest», om man kan si det sånn. De er vant til og trenger å være sammen med andre i lek og samspill, sier Foss Five.

– For mange er det å komme til bydelshuset og treffe andre det eneste de ser fram til i løpet av uka. Mange eldre har mistet gnisten og fått det tyngre.

KUNSTPRAT: (f.v.) Milica Miljatovic imponerer skiensordfører Hedda Foss Five med maleriet sitt. Foto: Bjørnar Larsen
ERFAREN KOKK: Nadia Mohammed Bashir (t.h.) er vant til å lage mat hjemme og har mange kunster å vise fram til skiensordfører Hedda Foss Five. Foto: Bjørnar Larsen
MALEKURS: Disse 10-14-åringene har vært på malekurs på Gråtenmoen bydelshus og fikk torsdag besøk av Skiens ordfører. Foran, fra venstre: Sanne Skau Hanes og Chelsea Viola Kleivene Aas. Bak, fra venstre: Elise Halsør, Hanne Halsør, ordfører Hedda Foss Five, Milica Miljatovic, Linnea Sydtveit og Jonas Alexander Olsen. Foto: Bjørnar Larsen
BYDELSHUS: Gråtenmoen bydelshus er et av tre slike i Skien. Foto: Bjørnar Larsen