Runar Gundersen ved Høgskolen i Telemark har vært lærer både for gutta bak Zwipe-suksessen og et 20-talls andre              studentbedrifter i Telemark. I går kveld mottok han prisen som Årets Entreprenørskapslærer. 8
Runar Gundersen ved Høgskolen i Telemark har vært lærer både for gutta bak Zwipe-suksessen og et 20-talls andre studentbedrifter i Telemark. I går kveld mottok han prisen som Årets Entreprenørskapslærer. 8 Foto: Tore Øyvind Moen

HiT-lærer fra Bø best i Norge

Runar Gundersen brenner for studenter og gode ideer. I går ble han kåret til årets entreprenørskapslærer.

– Det finnes ikke lignende lærer i Norge, skriver gründer Kim Humborstad i Zwipe i nominasjonsbrevet.

Bedre skussmål kan 46-åringen fra Bø knapt få. Zwipe er uten sammenligning den største internasjonale suksessen noen studentbedrift har oppnådd. Fortsatt er Gundersen en av bedriftens sparringpartnere.

Historien begynte i 2004. Gundersen, Bøs svar på Reodor Felgen, søkte det nyopprettede entreprenørstudiet i Bø. Dette hadde han bruk for.

Finnes ikke dårlige ideer

Antagelig har han vært en av de ivrigste studentene, for da neste årskull skulle i gang ble han bedt om å være med på kick-off.

– Jeg var skikkelig nervøs, innrømmer han. Møtet med 15–20 studenter var skummelt. Ett halvt år etter ble han tilbudt lærerstilling i Bø, og så begynte snøballen å rulle.

Runar Gundersen, lærer ved Høgskolen i Telemark, som ble nominert til årets entreprenørskapslærer i Norge
Runar Gundersen, lærer ved Høgskolen i Telemark, som ble nominert til årets entreprenørskapslærer i Norge Foto: Tore Øyvind Moen

Ti år seinere har han hatt hendene sine i 20 av de rundt 40 studentbedriftene som har vært på Høgskolen i Telemark. Frykten for studenter er blåst bort for lenge siden, men respekten for ideene deres er stor.

– Det finnes ikke en eneste dum idé. Du må bruke tid på å lytte og forstå, sier han. Selv trigges han mest av de umulige ideene. Nikker folk positivt litt for fort, begraves de. Utfordringer, det å klare det umulige, er det som er moro.

Trenger gode kollegaer

Hjertet hoppet litt da han fikk beskjed om at han hadde vunnet konkurransen for årets entreprenørskapslærer.

– Jeg visste ikke at jeg var nominert en gang, innrømmer Gundersen. Reaksjonene fra kollegaene i Porsgrunn viser at dette er vel fortjent. Selv understreker han det gode miljøet ved alle fakultetene som driver med entreprenørundervisning.

– Jeg hadde ikke blitt god uten gode kolleger, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortsatt driver han et par egne bedrifter på si, men lærerjobben tar mye tid.

Jobber mye

Gundersen er en mann som legger sjela i jobben. Han er en engasjert lærer som hele tiden inspirerer studentene sine. Slikt blir det resultater av.

– De må blomstre, sier han. Han er ikke så sikker på at alle skal gjøre alt; det er bedre å finne de områdene elevene er gode på. Studentbedriften utgjør en tredel av et studieår.

Skryter av miljøet

Hvor mye Gundersen bruker av timer på entreprenørbedriftene vet han antagelig ikke selv.

– Men det blir dårlig timelønn, ler han. Gundersen er ansatt på Høgskolen i Telemark og er lokalisert i Bø, men han er jevnlig innom i Porsgrunn for å holde forelesninger. Han skryter av innovasjon- og entreprenørmiljøet både i de videregående skolene og høgskolen, men vi må være aktive. Vi må ikke sovne i timen, sier han.