Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) redegjorde for vaksinearbeidet i Stortinget mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Høie mener flere land tar en stor risiko – dette sier andre politikere om vaksiner

Helseminister Bent Høie (H) forsvarer at Norge holder igjen vaksiner i et beredskapslager. De landene som ikke gjør det, tar en risiko, sier han. Opposisjonspolitikere ønsker fortgang i vaksineringen.

Helseminister Bent Høie svarte på kritikken om at Norge henger etter en del andre land i vaksineringen av befolkningen da han redegjorde for vaksinearbeidet i Stortinget mandag.

Han pekte på at det må settes do doser for at vaksinen skal få full effekt.

– For å være sikker på at en person som har fått dose 1, får dose 2 til rett tid, mellomlagres denne dosen, for eksempel hvis det skulle bli produksjonsproblemer. Takket være beredskapslageret vil utsendelse av vaksiner i Norge gå som planlagt til tross for at Pfizer fredag 15. januar meldte at Norge vil få reduserte vaksineleveranser i en periode fremover, sa Høie.

Han sier noen land har valgt å bruke alle dosene med en gang fordi de har et så stort smittetrykk.

– De vurderer at det er bedre at mange har litt beskyttelse, enn at noen få har full beskyttelse. Første dose gir trolig noe beskyttelse i en viss tid, men disse landene tar en risiko ved å velge en slik strategi, sa Høie.

Han la til at verken produsentene eller europeiske helsemyndigheter foreløpig anbefaler en slik fremgangsmåte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Høie sier tempoet mellom landene vil utjevne seg så lenge det er knapphet på vaksiner, siden de «raske» landene da må gå ned i vaksinetempo for dose 1.

Tror alle voksne er vaksinert innen sommeren

Høie tror rundt 70 prosent av alle voksne i Norge kan vaksineres innen juni.

Jonas Gahr Støre (Ap) under høring i Stortinget mandag om redegjørelsen for håndteringen av koronapandemien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

– Hvis alt går som vi håper, tror vi at vi kan tilby vaksine til alle over 18 år til sommeren. Vi tror det vil innebære at rundt 70 prosent av alle voksne vil ha takket ja til vaksine. I beste fall vil dette kunne skje i juni, sa helse- og omsorgsministeren i en redegjørelse til Stortinget mandag.

Støre: Lærere og skoleansatte må prioriteres i vaksinekøen

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at lærere og andre ansatte i skolen må prioriteres til å få koronavaksinen.

– Vi forventer at hastigheten i vaksineringen økes markant, slik andre land ser ut til å klare, sa Jonas Gahr Støre etter at statsminister Erna Solberg (H) hadde redegjort for Stortinget om regjeringens koronatiltak.

Han kom også med et nytt krav til vaksinestrategien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– I tillegg til syke og sårbare forventer vi også at de som står i førstelinjen – helsepersonell, lærere og skoleansatte – prioriteres i første runde, sa Støre.

I sitt innlegg ba Ap-lederen også om at regjeringen viderefører tiltak for å ta vare på arbeidsplasser og ansatte som mister jobben.

– Det er fortsatt akutt behov for politiske tiltak som redder arbeidsplasser, sikrer arbeidsfolk inntekt og ivaretar sårbare grupper. Tiltakene må vare så lenge krisen varer, sa Støre.

Siv Jensen (Frp) under høring i Stortinget mandag om redegjørelsen for håndteringen av koronapandemien. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Siv Jensen ber regjeringen få opp vaksinetempoet

Frp-leder Siv Jensen mener regjeringens vaksinestrategi går for sakte. Hun etterlyser også en gjenåpningsstrategi.

Frp-lederen uttalte at det er en fallende oppslutning om regjeringens vaksinestrategi, da hun kommenterte statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høies koronaredegjørelser i Stortinget mandag.

– Tilliten til strategien er ikke god nok. Jeg mener det går for sakte og vil be om at regjeringen får opp tempoet, sa Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun sier vaksineringen henger tett sammen med muligheten til å gjenåpne samfunnet og etterlyste en gjenåpningsstrategi fra regjeringen.

– Det savnet jeg i redegjørelsen. Det var fokus på pengebruk, men det er mange andre ting vi skal være mer opptatt av nå, og det handler aller mest om å få folk tilbake i jobb. Jeg savner det fokuset, sa Frp-lederen.

Hun stilte også spørsmålstegn ved om nasjonale tiltak er hensiktsmessige når det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder smitte, og pekte særlig på beslutningen om å videreføre det nasjonale skjenkeforbudet.

48.680 nordmenn har fått første dose av koronavaksinen

Mandag var 48.680 personer i Norge vaksinert med den første dosen av koronavaksinen. 5 personer har så langt fått dose nummer to.

Av de 48.680 fikk 7.749 personer første dose i løpet av helgen, mens fem personer fikk dose to, viser Folkehelseinstituttets statistikk mandag.

Flest vaksinerte er det i Viken (10.758), Oslo (7.206) og Vestland (5.730). Færrest doser er satt i Nordland (1.984), Troms og Finnmark (2.086) og Møre og Romsdal (2.295).

Åtte kommuner har ifølge FHI-statistikken foreløpig bare satt mellom null og ti vaksiner.

Den første koronavaksinen i Norge ble satt den 27. desember og var produsert av Pfizer og Biontech. 15. januar ble den første dosen av Moderna-vaksinen satt.