Journalist og forfatter Erik Aasheim var selv ungdomsleder i baptistkirken, og reagerer på at personer som lever i homofilt parforfold ikke kan bli ledere.
Journalist og forfatter Erik Aasheim var selv ungdomsleder i baptistkirken, og reagerer på at personer som lever i homofilt parforfold ikke kan bli ledere. Foto: Niclas Hammarstöm

Homofile får ikke være ledere på ungdomsleir. Det skaper reaksjoner: – Hykleri fra kirken

Erik Aasheim vokste selv opp i baptistkirken, og reagerer kraftig på at gifte homofile ikke får være ledere.

– Det er hykleri når Ung baptist går ut med et informasjonsbrev som sier at personer i likekjønnede forhold ikke kan være ledere på ungdomsleiren, samtidig som de sier at «homofile skal møtes på en inkluderende måte». De får lov til å være med, men ikke som ledere. Det er som å tilby et b-medlemskap. Det er i alle fall ikke inkludering, sier journalisten og forfatteren fra Porsgrunn.

– Maktkamp om bibelsyn

VG har den siste uken skrevet om to saker som har skapt splittelse i baptistkirken.

Den første var omBærum baptistmenighetsom risikerer eksklusjon fordi de har valgt inn en kvinne som er gift med en annen kvinne inn i menighetsrådet.

Den andre var atungdomsorganisasjonen Ung baptistgikk ut med sentrale retningslinjer til menighetene, om at medlemmer som lever i samboerforhold eller personer i likekjønnede forhold ikke kan være ledere på sommerens ungdomsleir på Vegårshei i august.

LES OGSÅ: Menigheten tapte telt-krangel i skjærgården

Vidar Bergsland er pastor i Skien baptistmenighet.
Vidar Bergsland er pastor i Skien baptistmenighet.

Erik Aasheim mener dette bryter med en lang tradisjon i baptistkirken, der menighetene selv bestemmer hvem som skal være ledere og hvordan de stiller seg til ulike teologiske spørsmål.

– Dette er et spill og en maktkamp. Akkurat når ser det ut til at konservative krefter vinner fram, og at mørkemenn i den sentrale organisasjonen klarer å ødelegge veldig mye. Jeg håper virkelig at de som ønsker en raus og inkluderende kirke nå tar opp kampen.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Erik Aasheim var selv ungdomsleder i baptistkirken i Porsgrunn, fram til han sto fram som homofil for 30 år siden. Da bodde han i Oslo.

– Jeg opplevde å bli fratatt alle verv, men velkommen til å være med på dugnad og kjøkkentjeneste. Jeg tok konsekvensene av dette, og meldte meg ut. Men jeg har mange i nær familie som er medlemmer i kirken, som min mor, og trodde vi hadde kommet lenger på 30 år.

Aasheim håper baptistkirkene i Grenland nå tar en debatt om hvordan de stiller seg til homofile ledere. Aasheim valgte å melde seg ut, men viser til at det å gjøre homofile til mindreverdige medlemmer kan få alvorlige konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er kjempealvorlig, for ungdommer i en sårbar alder. I ytterste konsekvens kan det føre til selvmord.

Samlivsetiske krav

Lederen for Ung Baptist, Sveinung Vaagen, var ikke tilgjengelig for en kommentar onsdag. Til VG begrunner han retningslinjene til ungdomsleiren med:

– De siste årene har vi fått en del spørsmål om samlivsetiske krav til ledere på leir. Formuleringen er tatt med i informasjonsskrivet sånn at lokallagene som sender sine ledere, på forhånd kan vite hva de har å forholde seg til.

Og:

– Vi er jo en barne- og ungdomsorganisasjon som består av lokallag. Vi legger oss ikke opp i hva lokallagene gjør, men når vi skal gjøre noe sammen trenger vi noen kjøreregler for at det skal fungere best mulig, for at flest mulig syns at det skal være greit.

LES OGSÅ: – Vi skulle straffes offentlig foran menigheten om vi ikke adlød

– Stor takhøyde

Vidar Bergsland er pastor i Skien baptistmenighet, og sier han synes det var uheldig at Ung Baptist forserte dette uten å vente på at dette var ferdig- behandlet i resten av organisasjonen.

– Landsmøtet har bestemt at vi skal snakke sammen det neste året og finne noen retningslinjer vi kan være enige om.

Bergsland sier menigheten i Skien mener det er menighetene selv som bør kunne bestemme sine egne retningslinjer.

– Vi har ingen nedfelte regler om krav til samlivsform for våre ledere. Dette er et tema som noen mener sterkt om og andre mindre sterkt. Jeg tenker vi bør ha høy takhøyde for forskjellige meninger, sier pastor Vidar Bergsland.